Facebook priznao ponovno curenje podataka korisnika

Facebook priznao ponovno curenje podataka korisnika

Facebook se još jednom našao u centru skandala jer priznali su iz kompanije dijeljenje privatnih informacija neaktivnih korisnika aplikacije “treće strane” duže no što su smjeli. To je priznanje stiglo na službenom blogu i još jednom usmjerilo pažnju prema Marku Zuckerbergu i njegovoj kreaciji.

No, brane se ovaj put u Facebooku da je bila riječ o bugu, koji su ispravili, ali prije njegova ispravljanja, oko 5000 developera aplikacija primalo je privatne informacije neaktivnih Facebook korisnika duže no što se smjelo. Naime, ako 90 dana korisnik ne pokrene aplikaciju, automatski bi se njegovi podaci trebali prestati dijeliti s njom, no to nije bio slučaj.

Ako se uzme u obzir što je sve Facebook prošao nakon predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama prije gotovo četiri godine, zbog čega se našao pod budnim okom javnosti, državnih institucija, aktivista i medija, jasno je da sad sami iz te kompanije priznaju ukoliko nađu neku grešku ili problem vezan za dijeljenje privatnih podataka korisnika.

Nažalost, priznanje nije potpuno, barem kad se radi o detaljima same greške. Jer, iz Facebooka nisu naveli koliko je točno korisnika pogođeno ovom greškom, što sugerira ili da se radi o manjem broju ili pak da se radi o povećem broju njih. Naravno, sama percepcija Facebooka po ovom pitanju mnoge će ponukati da pomisle kako je pogođen izniman broj korisnika.

Kako god, informacije koje su se nastavile dijeliti s aplikacijama "treće strane" su e-mail adrese, datumi rođenja, spol i jezici koje korisnik govori. Nisu to pretjerano bitne informacije iz oka pojedinca, ali su zlata vrijedne oglašivačima, što posebno znači vlasnicima aplikacija s kojima su se dijelile jer ih mogu plasirati za određenu cijenu ili povlastice, ovisno o dogovoru.

Također, brojni korisnici sad mogu biti žrtve spam e-mail poruka jer su njihove privatne informacije u krivim rukama. Ujedno, zna se kad je korisnik rođen pa se i to može iskoristiti protiv njega, kao i činjenica da se zbog jezika koje priča mogu plasirati spam poruke njegovog govornog područja...

Još iz kategorije

Napredne tehnologije pomažu platformama za e-trgovinu i trgovcima pružiti korisnicima pametnije iskustvo

Napredne tehnologije pomažu platformama za e-trgovinu i trgovcima pružiti korisnicima pametnije iskustvo

06.08.2020. komentiraj

Huawei je danas održao svoj Developer Webinar na kojem je predstavljeno unaprijeđeno rješenje za e-trgovinu. Povećanje obujma prodaje e-trgovina s 2,39 bilijuna dolara u 2018. godini na 3,46 bilijuna dolara u 2019. godini pokazuje kako sve više trgovaca i potrošača gleda online streamove za prodaju i kupnju proizvoda, a očekuje se da će ovakav tip e-trgovine nastaviti zauzimati sve veći udio u maloprodajnom sektoru. Huaweijevo inovativno rješenje stvoreno je kako bi pomoglo programerima ponuditi više mogućnosti na brzo rastućem tržištu e-trgovine, a trgovcima osigurati vrhunsko iskustvo live streaminga: lakše, brže i jednostavnije. Streaming uživo ima daleko uspješniju stopu konverzije korisnika u usporedbi s tradicionalnom e- trgovinom i učinkovitiji je u poticanju prodaje i izgradnji lojalnosti.

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

06.08.2020. komentiraj

Google je razveselio korisnike pametnih telefona besplatnim sigurnosnim kopiranjem podataka (eng. back up) na svojoj platformi Google One. Time se podosta olakšava svakodnevica korisnicima jer sad se ujedinjuju Drive, Gmail i Photos. Sve besplatno, jednostavno i lako dostupno.

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

06.08.2020. komentiraj

Europska unija nametnula je sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih kibernetičkih napada izvedenih nad građanima EU, kao i poslovnima subjektima na njenom teritoriju. Potvrđeno je da su hakeri koji stoje iza napada bili potpomognuti od strane državnog vrha.