BLOKIRANJE PRISTUPA

Facebook i Twitter imali najviše problema s cenzurom u prošloj godini

Facebook i Twitter imali najviše problema s cenzurom u prošloj godini
Antonio Jularić

U današnjem digitalnom dobu društveni mediji postali su moćan alat za komunikaciju, aktivizam i širenje informacija. Međutim, neke su vlade diljem svijeta pribjegle nametanju "gašenja" interneta i blokadi društvenih medija kako bi kontrolirale protok informacija i suzbile sukobe.

Prema podacima koje je predstavio Atlas VPN, Twitter i Facebook na meti su vlada diljem svijeta zbog njihove uloge u olakšavanju komunikacije i mobilizacije. Prosvjedi i aktivni sukobi bili su primarni okidači tzv. gašenja interneta.

Podaci se temelje na izvješću koalicije Access Now i #KeepItOn Weapons of Control, shields of impunity: Internet shutdowns in 2022. Ujedno, kampanja #KeepltOn ujedinjuje i organizira globalne zajednice i napore za okončanje "gašenja" interneta.

Samo, trebat će još podosta tih napora da se situacija poboljša jer prema viđenom u 2022., Facebook i Twitter 13 su puta ograničeni ili onemogućeno. Konkretnije, od veljače prošle godine, Twitter je nedostupan u Kini, Iranu, Mjanmaru, Sjevernoj Koreji, Rusiji, Turkmenistanu i Uzbekistanu. Uz to, Šri Lanka i Turska su ga privremeno onemogućavali u više navrata prošle godine.

Slično je i s Facebookom, ali na listi zemalja koje su ga onemogućile je i Uganda, gdje svjedočimo takvom stanju još od siječnja 2021.

Blokiralo se i druge društvene mreže, Instagram i WhatsApp po deset puta, što znači da Meta kao kompanija ima najviše problema s cenzurom. Google Services je blokiran u devet navrata, Telegram u osam, Signal u pet, TikTok u četiri navrata, a IMO, WeChat i Clubhouse po dvaput...

Glavni razlozi za blokade su prosvjedi (62 slučaja), aktivni konflikti (33 slučaja), ispiti (osam slučajeva) i izbori (pet slučajeva). Upravo je zanimljivo to s ispitima jer razlog je spriječiti varanje na njima, a kolateralne žrtve su svi koji žive u blizini njihova održavanja.