DORAĐENI NACRT

Europska unija ukida važan kriterij vezan za kibernetičku sigurnost

Europska unija ukida važan kriterij vezan za kibernetičku sigurnost
Depositphotos

Amazonu, Alphabetu i Microsoftu moglo bi biti lakše konkurirati za ugovore o računalstvu u cloudu unutar Europske unije nakon što se u nacrtima pravila označavanja kibernetičke sigurnosti ukinulo zahtjev da dobavljači trebaju biti neovisni o zakonima izvan EU-a, doznao je Reuters.

Treba znati da je EU teško pristala na shemu certifikacije kibernetičke sigurnosti (EUCS) koja jamči kibernetičku sigurnost usluga u cloudu i pomaže vladama i tvrtkama da izaberu sigurnog i pouzdanog dobavljača za svoje poslovanje.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada velike tech kompanije traže priliku za rast na unosnom cloud tržištu unutar vladinih sektora članica EU-a. No, postoji bojazan od nezakonitog državnog nadzora, a i neke se vlade brinu da bi dominacija američkih pružatelja usluga clouda mogla otežati europskim rivalima.

Jedan nacrt koji je prosle godine proslijeđen vladama EU-a zahtijevao je od američkih tehnoloških divova da uspostave zajedničko ulaganje s tvrtkom sa sjedištem u EU te da pohranjuju i obrađuju podatke o klijentima u Europi kako bi se kvalificirali za oznaku kibernetičke sigurnosti EU-a.

Takvi "zahtjevi za suverenitetom" izazvali su kritike europskih banaka, osiguravajućih grupacija i nekih startupa koji su rekli da bi trebale prevladati tehničke odredbe, a ne političke obveze i obveze suvereniteta.

Posljednji nacrt, od 22. ožujka, uklonio je takve zahtjeve, a dobavljači clouda bili su dužni pružiti samo informacije o lokaciji pohrane i obrade podataka svojih korisnika te o primjenjivim zakonima.

Članice EU-a sada pregledavaju dorađeni nacrt nakon čega će Europska komisija usvojiti konačnu shemu.