Europska komisija pokrenula natječaj za platformu za jedinstvenu autentifikaciju

Europska komisija pokrenula natječaj za platformu za jedinstvenu autentifikaciju

Foto: Depositphotos

Europska komisija je pokrenula natječaj za WiFi4EU platformu za jedinstvenu autentifikaciju. Cilj je ovom novom uslugom osigurati sigurne mreže i omogućiti korisnicima da budu lako prepoznatljivi i autentificirani u drugim mrežama.

Inicijativa WiFi4EU ima za cilj pružiti brzi pristup internetu širom Europske unije putem besplatnih Wi-Fi pristupnih točaka kojima građani mogu pristupiti u sklopu javnih prostora, kao što su parkovi, trgovi, zgrade javne uprave, knjižnice i zdravstveni centri. Prva dva poziva na podnošenje prijedloga za WiFi4EU (studeni 2018. i travanj 2019.) obuhvatili su dodjelu 6.200 vaučera od po 15.000 eura, ukupne vrijednosti 93 milijuna eura. Hrvatskim jedinicama lokane samouprave dodijeljeno je 366 vrijednosnih kupona, ukupne vrijednosti 5.490.000 eura, što Hrvatsku svrstava među 5 zemalja članica koje su uspjele osvojiti najveći broj vaučera. Vaučerima su općine i gradovi financirale opremu i uspostavljanje Wi-Fi pristupnih točaka, koristeći usluge Wi-Fi tvrtki za instalaciju.

Europska komisija se zalaže za potporu WiFi4EU općinama kako bi građanima i drugim krajnjim korisnicima Wi-Fi pristupnih točaka ponudila sigurnije Wi-Fi mreže.

Stoga Europska komisija pokreće natječaj za platformu za jedinstvenu autentifikaciju, kojim želi pronaći tvrtku partnera koja će pružati usluge jedinstvene autentifikacije i daljinskog nadzora za WiFi4EU prema općinama i njihovim krajnjim korisnicima,  ponuditi službu za pomoć za sve tehničke incidente, osigurati učinkovito i troškovno učinkovito pružanje usluga, osigurati visoku kvalitetu usluge te se prilagoditi evoluciji postojećih komponenti usluga i integrirati nove kako bi se zadovoljile moguće nove potrebe i stalno raditi na poboljšanjima.

Još iz kategorije

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

19.01.2020. komentiraj

Osnivač i izvršni direktor (CEO) Facebooka Mark Zuckerberg u ožujku prošle godine obvezao se omogućiti šifriranje s kraja na kraj. Ili, na engleskom, end-to-end enkripciju. Ipak, s razlogom nije naveo kad će ta mogućnost stići jer je svjestan svih poteškoća i sad je jasno da nećemo svjedočiti takvoj situaciji narednih nekoliko godina.

Više od 3,5 milijuna eura za dva projekta jačanja europske cyber sigurnosti

Više od 3,5 milijuna eura za dva projekta jačanja europske cyber sigurnosti

16.01.2020. komentiraj

Europska komisija pokrenula je dva projekta za izgradnju kapaciteta za cyber sigurnost i jačanje suradnje u vezi s  cyber prijetnjama i incidentima u EU-u. Riječ je o javnoj nabavi, u okviru programa za cyber sigurnost Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), koji je dodijeljen nakon otvorenih poziva na podnošenje ponuda. Suradnja među europskim timovima za odgovor na računalne sigurnosne incidente (CSIRT) postala je ključna u strategijama za cyber sigurnost u Europi.

Internet trgovine često koriste metode zavaravanja korisnika kako bi ih navukli na kupovinu

Internet trgovine često koriste metode zavaravanja korisnika kako bi ih navukli na kupovinu

16.01.2020. komentiraj

Opširna akademska studija provedena praćenjem više od 53 tisuće stranica raznih proizvoda na više od 11 tisuća online trgovina razotkrila je negativnu praksu zavaravanja (eng., dark patterns) korisnika kako bi kupili određeni proizvod.