INTERNETSKO POSLOVANJE

Europska komisija označava Booking kao Gatekeeper

Na temelju Booking-ove samoprocjene da ispunjava relevantne pragove, EK je utvrdio da ova temeljna usluga platforme predstavlja važan pristup između poduzeća i potrošača.

Europska komisija označava Booking kao Gatekeeper
Antonio Jularić

Europska komisija odredila je Booking kao vratara (gatekeeper) prema Zakonu o digitalnim tržištima (DMA) za svoju internetsku posredničku uslugu Booking.com i odlučila je ne odrediti X Ads i TikTok Ads. Paralelno, Europska komisija je otvorila tržišnu istragu kako bi procijenila opovrgavanje podneseno u vezi s online društvenom mrežnom uslugom X.

Ove odluke slijede nakon postupka revizije nakon što je EK primio obavijesti od triju tvrtki u vezi s njihovim potencijalnim statusom vratara 1. ožujka 2024. Na temelju Booking-ove samoprocjene da ispunjava relevantne pragove, EK je utvrdio da ova temeljna usluga platforme predstavlja važan pristup između poduzeća i potrošača.

Paralelno, Europska komisija je otvorila tržišnu istragu kako bi ocijenila opovrgavanje podneseno 1. ožujka 2024. u vezi s internetskom uslugom društvenog umrežavanja X. Ovo pobijanje tvrdi da se, unatoč ispunjavanju pragova, X ne kvalificira kao važan pristupnik između poduzeća i potrošača. Istraga bi trebala biti završena u roku od pet mjeseci.

Podneseno je još jedno pobijanje u vezi s uslugom internetskog oglašavanja X Ads. Iako X Ads ispunjava pragove kvantitativne oznake prema DMA, Komisija je zaključila da se ova usluga temeljne platforme ne kvalificira kao važan pristupnik. Stoga je EK odlučila ne označiti X Ads.

Konačno, Europska komisija je primila obavijest o ByteDanceovoj online reklamnoj usluzi TikTok Ads, uključujući zahtjev za pobijanje. Komisija je zaključila da, iako TikTok oglasi zadovoljavaju pragove kvantitativne oznake prema DMA, ova usluga temeljne platforme ne može se kvalificirati kao važan pristupnik. Shodno tome, Europska komisija je odlučila ne označiti ni TikTok oglase.

Nakon imenovanja, Booking sada ima šest mjeseci da se uskladi s relevantnim obvezama prema DMA, nudeći više izbora i slobode krajnjim korisnicima te pravedan pristup poslovnih korisnika uslugama vratara. Booking ima šest mjeseci da podnese detaljno izvješće o usklađenosti u kojem opisuje kako ispunjava svaku od obveza DMA. Međutim, neke od obveza DMA-a počinju se primjenjivati odmah, na primjer, obveza obavještavanja EK-a o svakoj namjeravanoj koncentraciji u digitalnom sektoru.

“Današnja dobra vijest je da će turisti imati koristi od više izbora, a hoteli će imati više poslovnih prilika. Nakon naše odluke, Booking.com se pridružuje popisu usluga temeljne platforme koje su potrebne za pridržavanje DMA pravila. Danas smo također odlučili da ByteDance i X nećemo označiti nad njihovim uslugama online oglašavanja," rekla je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica EK zadužena za politiku tržišnog natjecanja.