EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

Foto: DepositPhotos

Europska unija nametnula je sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih kibernetičkih napada izvedenih nad građanima EU, kao i poslovnima subjektima na njenom teritoriju. Potvrđeno je da su hakeri koji stoje iza napada bili potpomognuti od strane državnog vrha.

Konkretnije, sankcije se uvode  ruskoj vojnoj obavještajnoj jedinici GRU, kineskom Tianjinu Huayingu Haitai Science & Technology Development Co. i sjevernokorejskom Chosun Expo.

Same sankcije označavaju zamrzavanje njihove imovine te zabranu ulaska u EU šestorici državljana Kine i Rusije, za koje se vjeruje da stoje iza kibernetičkih napada WannaCry, NotPetya i Cloud Hopper. To su Gao Qiang i Zhang Shilong iz Kine, Aleksej Valerjevič Minin, Aleksej Sergejevič Morenets, Jevgenij Mihajlovič Serebriakov i Oleg Mihajlovič Sotnikov iz Rusije.

Inače, napad WannaCry bio je u svibnju 2018., mjesec dana nakon njega dogodio se napad NotPetya koji je naštetio kompanijama i organizacijama diljem svijeta. Također, vjeruje se da kineska hakerska skupina APT10 stoji iza napada Cloud Hopper, koji je ciljao na tvrtke i vladine agencije preko pružatelja IT usluga.

Ukoliko se uvedu takve sankcije one će biti prve takve mjere iz dogovora članica EU o kibernetičkoj zaštiti iz 2019. One bi se trebale službeno usvojiti do kraja srpnja.

Sjedinjene Američke Države već su odredile sankcije istim osobama zbog hakerskih napada, što znači da očito postoje itekako jasna saznanja da uistinu stoje iza njih. No, nije dodatno objašnjeno koji su dokazi protiv samih zemalja, odnosno, da su one potpomogle sve te potencijalno pogubne napade.

Upravo na to upozorava Rusija, kojoj smeta što nisu ponuđeni nikakvi dokazi koji bi potvrdili da su napadi izvedeni na njen zahtjev. Stoga, uvjereni su u Kremlju, sankcije su uvedene zbog samih sankcija, a ne borbe za pravdu...

Još iz kategorije

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

18.09.2020. komentiraj

Tehnološke kompanije u svom uzletu nisu previše marile za privatnost korisnika jer to jednostavno nisu ni morale. Vremena su se promijenila, ali iste te kompanije muku muče s prilagodbom. Naime, teško se riješiti starih i profitabilnih navika.

Mladi zaposlenici češće budu žrtve phishinga od starijih

Mladi zaposlenici češće budu žrtve phishinga od starijih

18.09.2020. komentiraj

Stariji zaposlenici imaju jednu poveću prednost pred mlađim generacijama, a ona je da se ne osjećaju toliko samopouzdano kad se radi o mogućnosti “phishing” vrste napada. Svjesni su da im se može dogoditi pa više paze, dok se mladi “zaletavaju” i onda zapravo češće završavaju kao žrtve pa time ulaze češće u statistiku.

Google i Hrvatska turistička zajednica omogućuju online uvid u bogatu nematerijalnu baštinu Hrvatske

Google i Hrvatska turistička zajednica omogućuju online uvid u bogatu nematerijalnu baštinu Hrvatske

17.09.2020. komentiraj

Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim brojem predmeta nematerijalne kulturne baštine na popisu UNESCO-a, a kroz suradnju Google Arts & Culture i Hrvatske turističke zajednice omogućen je online uvid u bogatu hrvatsku nematerijalnu baštinu koja je od sada dostupna na linku (g.co/travelcroatia) na hrvatskom i engleskom jeziku. U projektu sudjeluju i Muzej za umjetnost i obrt te Muzej Sinjske alke koji su tako postali dijelom više od 2000 kulturnih institucija iz 80 zemalja koje sudjeluju u projektu Google Arts & Culture.