Elektronički zahtjev za karticu vozača eTahograf nova je usluga na servisu e-Građani

Elektronički zahtjev za karticu vozača eTahograf nova je usluga na servisu e-Građani

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Od sada vozači mogu podnijeti zahtjev za karticu za pametni tahograf i kroz sustav e-Građani. Pružatelj usluge eTahograf je AKD kao nositelj javne ovlasti za poslove izdavanja tahografskih kartica. Nova usluga eTahograf omogućava fizičkim osobama – vozačima podnošenje elektroničkog zahtjeva za izdavanje kartice koja služi za identifikaciju vozača i omogućuje pohranu podataka o njegovim aktivnostima. Zahtjev za izdavanje kartice vozača putem usluge eTahograf može podnijeti hrvatski državljanin koji posjeduje važeću vozačku dozvolu minimalno B kategorije izdanu u RH, a omogućeno je podnošenje sljedećih vrsta zahtjeva: prvi zahtjev, obnavljanje (produljenje) zbog isteka roka valjanosti i nadomještanje zbog gubitka ili krađe.

“Uvođenjem nove usluge AKD-ov tim je u vrijeme snažne digitalizacije društva u cjelini svojim korisnicima osigurao pristupačniji kanal komunikacije uz istodobno smanjenje troškova u postupku podnošenja zahtjeva. AKD intenzivno nastavlja rad na projektima vezanima uz digitalizaciju i razvoj usluga za upravljanje sustavima prometa, ponajprije u svjetlu implementacije novih zahtjeva koje pred članice EU stavlja novi Paket mobilnosti”, izjavio je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a.

„Izuzetno mi je drago što građani primjećuju kontinuirana nastojanja Ministarstva uprave da uvođenjem novih e-usluga olakša pristup raznim poslovnim procesima u nadležnosti tijela državne uprave te im olakša komunikaciju. Naš sustav e-Građani koristi već milijun građana kojima je na raspolaganju preko 70 usluga“, izjavio je Ivan Malenica, ministar uprave.

„Implementacija digitalne tehnologije, povećanje sigurnosti u cestovnom prometu, pravedna tržišna utakmica, ne samo na području RH već i na zahtjevnom tržištu EU, te uspostava jasnih pravila vezanih uz radno vrijeme i odmore vozača,  prioriteti su naše politike cestovnog prijevoza. Sustav pametnog tahografa je platforma koja omogućuje cijeli niz novih i naprednih alata za upravljanje sustavom prometa, a na čijem se razvoju kontinuirano radi“, izjavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, ističući da je vozačima koji su obvezni ishoditi karticu pametnog tahografa novom uslugom olakšan postupak.

Još iz kategorije

U više od 100.000 Zyxel firewalla i VPN gatewaya otkriven backdoor pristup

U više od 100.000 Zyxel firewalla i VPN gatewaya otkriven backdoor pristup

23.01.2021. komentiraj

Više od 100.000 Zyxel firewallova, VPN gatewaya i kontrolera pristupnih točaka sadrži hardcoded backdoor korisnički račun administratorske razine. To znači da hakeri putem njega mogu pristupiti sustavu, a potom i uređajima koji se vežu uz njega.

Azure govori hrvatski

Azure govori hrvatski

22.01.2021. komentiraj

Posljednjih nekoliko godina donijelo je uzbudljive inovacije na području umjetne inteligencije, posebno kada je riječ o napretku u obradi govora i jezika. Obrada govora i omogućavanje pretraživanja tekstualnih i zvučnih informacija omogućuju raznolik niz inovativnih aplikacija, uključujući, na primjer, pomoć istraživačima u pretraživanju povezanih radova ili otkrivanje problema s proizvodima i uslugama u gotovo stvarnom vremenu. Za regiju kao što je srednja i istočna Europa, koja obuhvaća 30+ zemalja, koje većinom govore svoj jezik, podrška lokalnim jezicima je ključan uvjet za provođenje inovacija. Zato je nedavno ažuriranje usluga Azure Speech otvorilo potpuno novo područje mogućnosti za našu regiju.

WordPress pogoni gotovo 40 posto svih web stranica

WordPress pogoni gotovo 40 posto svih web stranica

22.01.2021. komentiraj

Podaci omogućeni od strane W3Techsa pokazuju da se WordPress sustav za upravljanje sadržajem (CMS) koristi na 39,5 posto svih stranica na webu. Riječ je o prvim podacima u godini, što znači da su relevantni.