Elektronički zahtjev za karticu vozača eTahograf nova je usluga na servisu e-Građani

Elektronički zahtjev za karticu vozača eTahograf nova je usluga na servisu e-Građani

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Od sada vozači mogu podnijeti zahtjev za karticu za pametni tahograf i kroz sustav e-Građani. Pružatelj usluge eTahograf je AKD kao nositelj javne ovlasti za poslove izdavanja tahografskih kartica. Nova usluga eTahograf omogućava fizičkim osobama – vozačima podnošenje elektroničkog zahtjeva za izdavanje kartice koja služi za identifikaciju vozača i omogućuje pohranu podataka o njegovim aktivnostima. Zahtjev za izdavanje kartice vozača putem usluge eTahograf može podnijeti hrvatski državljanin koji posjeduje važeću vozačku dozvolu minimalno B kategorije izdanu u RH, a omogućeno je podnošenje sljedećih vrsta zahtjeva: prvi zahtjev, obnavljanje (produljenje) zbog isteka roka valjanosti i nadomještanje zbog gubitka ili krađe.

“Uvođenjem nove usluge AKD-ov tim je u vrijeme snažne digitalizacije društva u cjelini svojim korisnicima osigurao pristupačniji kanal komunikacije uz istodobno smanjenje troškova u postupku podnošenja zahtjeva. AKD intenzivno nastavlja rad na projektima vezanima uz digitalizaciju i razvoj usluga za upravljanje sustavima prometa, ponajprije u svjetlu implementacije novih zahtjeva koje pred članice EU stavlja novi Paket mobilnosti”, izjavio je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a.

„Izuzetno mi je drago što građani primjećuju kontinuirana nastojanja Ministarstva uprave da uvođenjem novih e-usluga olakša pristup raznim poslovnim procesima u nadležnosti tijela državne uprave te im olakša komunikaciju. Naš sustav e-Građani koristi već milijun građana kojima je na raspolaganju preko 70 usluga“, izjavio je Ivan Malenica, ministar uprave.

„Implementacija digitalne tehnologije, povećanje sigurnosti u cestovnom prometu, pravedna tržišna utakmica, ne samo na području RH već i na zahtjevnom tržištu EU, te uspostava jasnih pravila vezanih uz radno vrijeme i odmore vozača,  prioriteti su naše politike cestovnog prijevoza. Sustav pametnog tahografa je platforma koja omogućuje cijeli niz novih i naprednih alata za upravljanje sustavom prometa, a na čijem se razvoju kontinuirano radi“, izjavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, ističući da je vozačima koji su obvezni ishoditi karticu pametnog tahografa novom uslugom olakšan postupak.

Još iz kategorije

Čak 62000 QNAP NAS uređaja zaraženo QSnatch malwareom

Čak 62000 QNAP NAS uređaja zaraženo QSnatch malwareom

09.08.2020. komentiraj

Britanska (CISA) i američka sigurnosna agencija (NSA) zajednički su objavile upozorenje o vrsti malwarea pod nazivom QSnatch, koji ima mogućnost zaraziti NAS (network-attached storage) uređaje tajvanskog proizvođača QNAP-a.

Ecosia tvrdi da Google mulja sa odabirom tražilice na Androidu, sve prijavljuje EU

Ecosia tvrdi da Google mulja sa odabirom tražilice na Androidu, sve prijavljuje EU

09.08.2020. komentiraj

Internetska tražilica Ecosia nije samo alternativa za Google, već je i alat koji nudi privatnost, što je za velikog joj konkurenta nepoznanica. I ne samo to, za svaki klik, Ecosia je obećala za klikove saditi stabla - njih 100 milijuna u 25 zemalja svijeta. Ali, plan polako pada u vodu...

Microsoft u rujnu planira lansirati cloud gaming projekt xCloud

Microsoft u rujnu planira lansirati cloud gaming projekt xCloud

08.08.2020. komentiraj

Microsoft će službeno predstaviti game streaming uslugu Project xCloud u rujnu ove godine, što znači da kompanija ide još snažnije prema cloud gamingu.