"TRACKING"

Duolingo je aplikacija za učenje jezika koja najviše prati korisnike

Duolingo je aplikacija za učenje jezika koja najviše prati korisnike
Depositphotos

Mnogi od nas pomirili su se s činjenicom da naši osobnih podataka kruže internetom, ali nikome nije svejedno kad se jasno potvrdi što se sve prikuplja o nama, kao u slučaju Duolinga.

Naime, 2,6 milijuna korisnika popularne aplikacije za učenje jezika doznalo je da ona prikuplja uistinu mnogo infomacija o njima jer su "procurili" prilikom napada, navela je kompanija za kibernetičku sigurnost Surfshark. Motiviralo ju je to da nastavi "kopati" po aplikacijama za učenje jezika koje zahtijevaju najviše podataka.

"Svi podaci koje Duolingo prikuplja javno su objavljeni u odjeljku "Privatnost aplikacije" na njihovom popisu u App Storeu. Duolingo prikuplja podatke uglavnom kako bi poboljšao izvedbu svojih proizvoda i koliko dobro poučavaju. Neki se podaci također koriste za personaliziranje oglašavanja koje vide besplatni učenici", komentirali su iz Duolinga.

Stručnjaci su naveli 32 potencijalne podatkovne točke koje jezične aplikacije prikupljaju ili bi mogle prikupljati. Duolingo, s više od 500 milijuna registriranih korisnika i preko 60 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, prikuplja 19 podatkovnih točaka, uključujući imena, adrese e-pošte i telefonske brojeve.

Međutim, čini se da stručnjake ne brine količina prikupljenih podataka, već način na koji se njima upravlja.

Mnoge od ovih aplikacija koriste prikupljene podatke za praćenje korisnika, što se često radi dijeljenjem korisničkih podataka s oglašivačima trećih strana ili čak posrednicima podataka. Konkretnije, devet od deset analiziranih aplikacija koristi prikupljene podatke u svrhu praćenja, s prosječno tri podatkovne točke kojima se rukuje na ovaj način.

Duolingo je navodno koristio dvije trećine prikupljenih podataka, uključujući povijest kupovine, lokaciju i telefonski broj, za praćenje. Aplikacija preuzima vodstvo u društvu konkurenata, izranjajući kao "neprikosnoveni prvak u praćenju". Koristi dvije trećine prikupljenih korisničkih podataka (13 od 19 podatkovnih točaka) za potrebe praćenja, što je četiri puta više od prosjeka među analiziranim aplikacijama.

Busuu je druga aplikacija koja najviše traži podatke, s više od 100.000 registriranih korisnika i 10.000 "učitelja uživo" za podučavanje jedan na jedan.

Neke pak aplikacije prihvaćaju pristup koji je više orijentiran na privatnost. Primjerice, EWA prikuplja pet od 32 podatkovne točke, HelloTalk sedam, a Mondly osam. Unatoč konzervativnom prikupljanju podataka, HelloTalk, iznenađujuće, prati precizne lokacije korisnika, što je značajka koja nije pronađena ni u jednoj drugoj analiziranoj aplikaciji.