Dugotrajni cyber napad na INA-u

Dugotrajni cyber napad na INA-u

Foto: Fotolia ilustracija

INA Grupa je pod kibernetičkim napadom koji je započeo oko 22 sata 14. veljače 2020. te uzrokovao poteškoće u radu pojedinih informatičkih sistema, što povremeno može utjecati na normalan rad, primjerice, izdavanja bonova za mobitele, elektroničkih vinjeta, plaćanja komunalnih računa, ističu iz najveće domaće naftne kompanije.  Opskrba tržišta je sigurna, ističu iz INA-e i dodaju da je prodaja goriva na njihovim maloprodajnim mjestima se nastavlja neometano. Provedba svih plaćanja je sigurna, neovisno o tome radi li se o gotovinskom plaćanju, INA kartici ili bankovnoj kartici, pojašnjavaju dalje iza INA-e. Pritom napominju kako rade na tome kako bi žurno otklonili poteškoće u radu sustava.

„Ispričavamo se našim kupcima za eventualne neugodnosti koje je ova situacija mogla prouzročiti i molimo za razumijevanje do ponovne pune uspostave sustava. O daljnjem razvoju situacije javnost će biti pravovremeno obavještena“, ističu iz INA-e.

Ono što smo neslužbeno uspjeli saznati je da su probijeni sustavi zaštite i da je sada najbolje ograničiti bilo kakav pristup s interneta prema centralnom sustavu. Ono što je posebno zanimljivo jest da se govori o nemogućnosti fiskalizacije, a pritom treba istaknuti da svaka benzinska funkcionira zasebno i da primjerice ako ste kupovali na R1 na jednoj pumpi na drugoj će te prvi put ponovno trebati pričekati da vas unesu u sustav.

Naši izvori ističu kako sad moraju izolirati sustav, a tek onda istraživati što se točno dogodilo. Forenzička analiza neće biti nimalo jednostavna. U konačnici će bit će zanimljivo da li će se ikad javno saznati što je zapravo bio razlog ovog velikog problema.

Još iz kategorije

Složen sustav e-Propusnica podignut u samo nekoliko dana

Složen sustav e-Propusnica podignut u samo nekoliko dana

04.04.2020. komentiraj

Jedna od usluga države e-Propusnice nastala je u samo nekoliko dana i profunkcionirala u ranim jutarnjim satima 2. travnja ove godine. Prema najnovijim podacima koji su izneseni danas u 14 sati na pressici stožera Civilne zaštite izdano je 382.191 e-Propusnica i dosad je odbijeno 9.625 zahtjeva za e-Propusnicama.

Broj e-Propusnica dosegao 370 tisuća

Broj e-Propusnica dosegao 370 tisuća

04.04.2020. komentiraj

Najnovije brojke govore kako je dosad izdano oko 370 tisuća propusnica što je zaista iznimno velik broj. Jučer je, kako smo objavili ministar unutarnjih poslova u 14 sati istaknuo da je broj propusnica 192.262. U večernjim satima ministar uprave Ivan Malenica da e-propusnica izdano više od 306 tisuća. Ministar uprave Malenica tada je potvrdio kako je odbijeno čak 7 tisuća zahtjeva.

Novi pokušaj internetske prijevare – ne otvarajte ovakve mailove i ne klikajte na linkove

Novi pokušaj internetske prijevare – ne otvarajte ovakve mailove i ne klikajte na linkove

04.04.2020. komentiraj

Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je na novi način prijevare koji se pojavio na internetu obliku e-mail poruke koja za cilj imaju krađu podataka za pristup Internet bankarstvu građana. Ponovno je riječ o phishing mailu, odnosno mailu koju vas želi „upecati“ da kliknete na njegov sadržaj.