Drastičan porast otkrivenih sigurnosnih propusta u Appleovim uređajima

Drastičan porast otkrivenih sigurnosnih propusta u Appleovim uređajima

Foto: DepositPhotos

Kibernetički kriminalci konstantno traže načine kako iskoristiti ranjivosti raznih sustava, sve da bi maksimizirali „financijske prilike“ u svojim nečasnim radnjama, što dovodi do situacije u kojoj se na udaru podosta nalazi i dosad jedva okrznuti Apple.

Naime, prema saznanjima koja nudi Atlas VPN, a baziraju se na brojkama prikupljenima od strane kompanije Telefonica Tech, u drugoj polovici prošle godine Apple je bio na udaru čak 467 posto više nego u prvih šest mjeseci 2021. Dakle, kibernetički kriminalci pronašli su način kako iskoristiti ranjivosti u Appleovim proizvodima.

Konkretnije, u prvih šest mjeseci zabilježeno je samo 67 ranjivosti i one su iskorištene ili ih se pokušalo iskoristiti. Ali, u drugih šest mjeseci radilo se o njih čak 380. To je svrstalo Apple na treće mjesto deset najranjivijih kompanija. U prvoj polovici 2021. bio je na sedmom mjestu.

Na prvom je Google, koji je imao u prvom dijelu godine 547 ranjivosti, u drugom dijelu njih 511. Zatim tu Microsoft s njih 432, odnosno 428 u drugoj polovici prošle godine. Primjetno je da su obje kompanije smanjile broj ranjivosti, za razliku od Applea.

Oracle je četvrti s 258, što je osjetno manje od 316 u prvih šest mjeseci. Huawei je pak "skočio" s 22 na 201 i peti je. Skok je zabilježio i IBM, sa 69 na 156, dok je sedmi Cisco smanjio problem s 200 na 107. Gitlab je pak "skočio" s 49 na 105, Apache s 50 na 95, ali SAP je smanjio svoje ranjivosti sa 118 na 79. Linux je posljednji na listi i smanjio je ranjivosti sa 65 na 60.

Kad se radi o ranjivostima, njih se ocjenjuje od jedan do deset i veći broj označava veći problem. Tako je "desetki" bilo 1079 u drugoj polovici prošle godine, "jedinice" nije bilo nijedne, a "dvojki" je bilo 13. Tu je u najvećem problemu bio Microsoft Exchange Server, čija je ranjivost CVE-2021-34473 označena s 9,8. Appleove iPhone i iPad modele s iOS 14.8 te Macove s macOS Big Sur 11.6 koštala je ranjivost CVE-2021-30858, označena ocjenom 8,8.

Još iz kategorije

EU za 26 milijuna eura nabavlja digitalni novčanik

EU za 26 milijuna eura nabavlja digitalni novčanik

27.06.2022.

Europska komisija raspisala je javni natječaj procijenjene vrijednosti 26 milijuna eura kako bi se stvorio novi europski digitalni proizvod – europski digitalni novčanik. Ako se tvrdi u pozivu na natječaj svrha mu je razvoj i implementaciju europskog digitalnog novčanika kao digitalnog identiteta na temelju prijedloga europskog okvira za digitalni identitet i pratećih preporuka Europske komisije.

Google Chat dodao banere upozorenja kako bi vas zaštitio od phishing napada

Google Chat dodao banere upozorenja kako bi vas zaštitio od phishing napada

26.06.2022.

Google Chat zamijenio je Hangouts i uveo neke zanimljive novitete, od kojih se onaj posljednji posebno ističe jer veže se za sigurnost. Naime, slat će korisniku obavijesti o potencijalnoj opasnosti od phishinga i ostalog malwarea koji vreba u online prostoru.

Najviše otkupnine za ransomware plaćaju Japan i Nizozemska

Najviše otkupnine za ransomware plaćaju Japan i Nizozemska

26.06.2022.

Kibernetički kriminalci iznimno su skloni korištenju ransomware metoda napada na žrtve jer ukoliko su uspješne, mogu jako unosno naplatiti vraćanje podataka. Jer, poanta ovog napada jest oteti važne informacije vlasniku uređaja, kriptirati ih i ponuditi natrag uz određenu otkupninu.