GOOGLE NE STAJE

Chrome dobiva novu zanimljivu mogućnost pretvaranja slike u tekst

Chrome dobiva novu zanimljivu mogućnost pretvaranja slike u tekst
Antonio Jularić

Google dodatno poboljšava Chrome internetski preglednik kako bi ga još lakše koristili oni koji imaju poteškoća s čitanjem. Ujedno, u nadolazećim mjesecima uvest će se i nova značajka koja će omogućiti pretvaranje slika u tekst.

Pokretana PDF tehnologijom optičkog prepoznavanja znakova (OCR), ova se značajka nadograđuje na način čitanja, koji je prethodno uveden u ChromeOS i Chromebook računala. Sada će Google također donijeti način čitanja u Chrome na svim uređajima, uz pokretanje slike u tekst u browseru.

Uz ovu značajku, kada PDF datoteka nema zamjenski tekst, Chromeov čitač zaslona moći će pretvoriti tekst koji vidi na slici i pročitati ga naglas.

Nadalje, još uvijek nema riječi o tome kada će novitet biti dostupan, ali Google je dao informacije o tome kako će se koristiti, odnosno, gdje će se pokretati. Vjerojatno kroz "Pretvori sliku u tekst" (eng. Convert image to text) unutar navigacijskog izbornika.

Ova mogućnost najavljena je tijekom ISTE, izložbe obrazovne tehnologije. Google je također ušao u druga ažuriranja za svoje proizvode, uključujući novi Google for Education App Hub, mjesto na jednom mjestu za aplikacije koje se povezuju s proizvodima Google for Education. Google je čak sklopio partnerstvo s Adobeom kako bi Adobe Express doveo na više Chromebookova u obrazovanje.

Druge stvari koje je Google otkrio na ISTE uključuju novu integraciju Read Along unutar Google Classroom koja pomaže nastavnicima u dodjeljivanju aktivnosti čitanja, uparivanje pločica (eng. tile) u Google Meetu za uparivanje dvoje ljudi zajedno u pozivu, prijedloge pitanja koja automatski generira umjetna inteligencija u lekcijama Classroom s YouTube videozapisima i neke opcije za učenike da dijele veze na predloške razreda u Google Classroom.

U međuvremenu, IT administratori, dobivaju više kontrole podataka na Chromebooku. To bi trebalo olakšati postotno kopiranje lijepljenja, snimke zaslona, dijeljenje zaslona i ispis. Čak će biti i nekih novih prekidača za privatnost, kako bi se onima koji koriste Chromebook u obrazovanju dala veća kontrola nad kamerom i mikrofonom.