Čak 30 posto uklonjenih videa s Youtubea je iz Indije

Čak 30 posto uklonjenih videa s Youtubea je iz Indije
Antonio Jularić

YouTube je jedna od najpopularnijih platformi na internetu, broji 2,6 milijarde aktivnih korisnika mjesečno i u tom se periodu pregleda više od bilijun sati sadržaja. No, kao takav privlači i one kojima tamo nije mjesto.

Od kibernetičkih kriminalaca, spamera pa do onih koji šire govor mržnje ili propagiraju nasilje... ima svakakvih korisnika, a YouTube ih se rješava po kratkom postupku, ako otkrije da su na platformi i ako zabilježe njihove aktivnosti.

Prema podacima kojima barata Bankless Times, s platforme je uklonjeno 3,75 milijuna videa samo kroz četvrti kvartal prošle godine, a ono što mnogo govori jest da čak 30 posto ili 1,2 milijuna čine oni koji dolaze iz Indije.

Naravno, po tome je ta druga najmnogoljudnija zemlja svijeta apsolutni rekorder, tek daleko iza po broju uklonjenih videa slijede Sjedinjene Američke Države. Riječ je o 319.813 videa čiji sadržaj ne zadovoljava jasno propisana pravila platforme.

Indonezija je na 260.641 uklonjenih videa, Brazil na njih 220.934, Rusija na 199.222... Treba napomenuti i da brojke za Rusiju neće biti kroz drugi kvartal ove godine, a i kasnije, zbog povlačenja Alphabeta i svih njegovih usluga u toj zemlji, koji se odlučio na tako nešto čim je krenula invazija na Ukrajinu 24. veljače.

Razlozi za uklanjanje videa mogu biti i posredničke vrste, odnosno, može ih navesti netko drugi. U ovom slučaju, indijske su vlasti tražile da se ukloni 22 kanala zbog širenja dezinformacija ili nepotpunih informacija. YouTube je potom djelovao i učinio to, no sadržaj se proširio s obzirom da su svi nepoćudni kanali brojali ukupno 2,6 milijarde pregleda.

Stoga, treba sve ovo promatrati i sa zadrškom jer u Aziji mnoge zemlje na čelu imaju vlast koja poseže za cenzurom kao odgovorom na kritike. I YouTubeu su tu ruke vezane, mora djelovati u skladu sa zakonima tih zemalja, kao i u skladu sa svojim pravilima.