Čak 19,2 milijarde dolara za metaverse sljedeće godine

Čak 19,2 milijarde dolara za metaverse sljedeće godine
Ilustracija

Meta planira ulaganje u svoj metaverse odjel Reality Labs u 2023. u iznosu od oko 20 posto svojih ukupnih troškova, odnosno oko 19,2 milijarde dolara. Ipak, sve je veći skepticizam prema odluci izvršnog direktora Marka Zuckerberga da se usredotoči na taj sektor u nastajanju.

Tehnički direktor Reality Labsa Andrew Bosworth istaknuo je u postu na blogu da je tvrtka planirala potrošiti otprilike isto toliko na odjel metaverse sljedeće godine koliko je potrošila ove godine, unatoč prijavljenom gubitku iz poslovanja od 9,4 milijarde dolara kroz prvih devet mjeseci 2022. Stvarnost Jedinica Labs zabilježila je gubitke od 3,7 milijardi dolara u trećem tromjesečju, što je povećanje od 1,1 milijarde dolara na godišnjoj razini, budući da je tvrtka u tom tromjesečju uložila 18 posto u odjel metaverse.

Oko 80 posto ulaganja tvrtke ići će prema Metinim aplikacijama koje uključuju Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger. Te su aplikacije u tom istom razdoblju ostvarile otprilike 32 milijarde dolara dobiti.

Kasnije ovog tjedna Zuckerberg je odbacio tvrdnje da tvrtka pokušava preuzeti dominantnu poziciju u segmentu metaverse. Izvršni direktor Mete rekao je da tvrtka radi na izgradnji nove VR industrije koja je otvorena programerima. Zuckerberg je zauzeo stav u antitrustovskom sudskom sporu protiv Meta Platformsa zbog njegove akvizicije proizvođača aplikacija za fitness Within Unlimited, rekavši da tvrtka primarno želi izgraditi komunikacijske alate i platformu za aplikacije različitih programera.

Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) blokirala je Metin dogovor, sklopljen 2021., o kupnji Withina jer je smatrala da će povezivanje stvoriti monopol za aplikacije za fitness. Odvjetnici FTC-a tvrde da Meta pokušava pridobiti nove i raznolike VR korisnike, kako bi nadopunila svoju temeljnu bazu korisnika igara, dok tvrde da tvrtka ima resurse za izradu vlastitih fitness aplikacija, umjesto da ih kupuje i smanjuje konkurenciju.

Zuckerberg je na sudu želio naglasiti kako nije važno posjeduje li Meta fitness aplikacije, već je važnije da one postoje. Također je dodao da podržava druge tvrtke koje razvijaju aplikacije za produktivnost i igre kako bi povećale publiku AR i VR.