TURIZAM I INTERNET

Borba kratkoročnog najma i hotela

Borba kratkoročnog najma i hotela
Depositphotos

Iako je Airbnb objavio neto gubitak od 500 milijuna dolara u svom četvrtom tromjesečju 2023., prošla je godina bila uspješna priča za platformu za kratkoročni najam, koja je povećala svoj godišnji prihod na otprilike 10 milijardi dolara, a neto prihod na 4,8 milijardi dolara. Ipak, hotelijerstvo je i dalje daleko važnije od prihoda ostvarenih u sektoru putovanja i turizma.

Kao što pokazuje naš grafikon temeljen na podacima Statista Mobility Market Insights, hotelski smještaj ima veći udio u prihodu u svakom od osam gospodarstava za koja se predviđa da će generirati najviše prihoda s krstarenjima, paket aranžmanima, kampiranjem, hotelima i iznajmljivanjem za odmor. Italija je imala najveći udio u najmu za odmor, koji uključuje kuće za odmor i kratkoročni najam, u ukupnim tržišnim prihodima s gotovo 16 posto. Odnos između Airbnba i te južnoeuropske nacije posebno je napet. U studenom su talijanske vlasti zaplijenile 780 milijuna eura s internetske platforme zbog sumnje u utaju poreza. Slučaj je nagoden u prosincu tako što je Airbnb pristao platiti 576 milijuna eura bez priznavanja izravne odgovornosti.

Industrija turizma i putovanja u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Japanu nastavit će se snažno oslanjati na hotelske rezervacije u 2024. prema analitičarima Statista, s između 54 i 62 posto odgovarajućeg ukupnog tržišnog prihoda koji osigurava ovaj segment. Njemačka ima jedan od najnižih kombiniranih udjela prihoda od hotela i smještaja za odmor, što se može pripisati sklonosti stanovnika zemlje prema paket aranžmanima.

Sve u svemu, analitičari predviđaju da će prihod u svim tržišnim segmentima u nadolazećoj godini iznositi 927 milijardi dolara diljem svijeta. Predviđa se da će samo Sjedinjene Države, Kina i Njemačka doprinijeti gotovo polovici ovog prihoda.