SLAVLJE U MICROSOFTU

Bing i dalje najjača internetska tražilica u Kini

Bing i dalje najjača internetska tražilica u Kini
Antonio Jularić

Google sa svojom tražilicom uvjerljivo dominira na globalnoj razini i apsolutno svugdje gdje je ona prisutna, ali na najvećem tržištu na svijetu nije, barem ne legalno, i Microsoft sa svojim Bingom to iskorištava. Naime, prema podacima za veljaču, Bing je u Kini imao udio od 37,5 posto.

Velika je to stvar za ponajveću kompaniju svijeta, koja se uporno pokušava nametnuti u sferi internetskih pretraga, ali nikako ne uspijeva jer je Google jednostavno prejak. Zato, imati više od trećine udjela na najvećem tržištu, svakako uspijeva malo anulirati neuspjehe na ostalim tržištima.

Posebno se Microsoft treba radovati iz razloga što je Baidu ostavio iza sebe. Ta popularna kineska kompanija, koju nazivaju i kineskim Googleom zbog svega što nudi i koliko je moćna, ima 30,9 posto udjela na domaćem tržištu. Dakle, ne nudi korisnicima "ono nešto" što nudi Bing. I, svakako, jasno je da bi u Kini Google vjerojatno dominirao kao i drugdje kad je Bing toliko popularan. Uostalom, nije da ga nema, ali doći ćemo do toga.

Na preostala tri mjesta su nama izvan Kine manje zvučni Haosou s 19,2 posto i Sogou sa 6,9 posto. I sad dolazimo do onog najzanimljivijeg dijela. Kad pogledamo situaciju na globalnom tržištu, Google Search ima 90,68 posto, Bing je na 3,23 posto, Yahoo na 3,17 posto i svi ostali su ispod jedan posto. Zašto je to bitno za ovu priču?

Zato što Google u Kini ima udio od 3,75 posto, iako je zabranjen. Korisnici, najčešće oni koji nisu Kinezi, ali žive ili borave u njoj, okreću se VPN rješenjima samo da bi se mogli služiti s Google Search. Samim time, čak i u situaciji kad nije legalan, Google u Kini uspijeva ostvariti bolji rezultat nego Bing na globalnoj razini - gdje posluje potpuno legalno i otvoreno.

I to je ono zbog čega u Microsoftu ne mogu biti najsretniji, ali zato mogu kinesko tržište iskoristiti na najbolji mogući način.