Beč pokrenuo telefonsku liniju za žrtve kibernetičkog kriminala

Beč pokrenuo telefonsku liniju za žrtve kibernetičkog kriminala
Shutterstock / Ilustracija

U današnje vrijeme ljudi koriste sve više usluga na internetu. Digitalna komunikacija postaje sve važnija, a bankarske usluge i kupnja sve se češće obavljaju online. To donosi brojne prednosti, no postoje i određeni nedostaci.

Građani se mogu susresti s internetskim prijevarama i iznudama, zlouporabom podataka, virtualnim zlostavljanjem i uhođenjem. Digitalni napadi postaju sve češći. Tako je, primjerice, svaki treći stanovnik Beča doživio elektroničko nasilje, online uhođenje ili neki oblik prijevare poput tzv. phishing napada u kojima se lažiranim porukama pokušava navesti korisnika na otkrivanje svojih povjerljivih podataka i slično. Mnoge pogođene osobe ne znaju kome se mogu obratiti za pomoć.

Kako bi građanima pružio podršku u takvoj situaciji, glavni grad Austrije pokrenuo je telefonsku liniju za žrtve cyber kriminala. Osobe koje sumnjaju da su postale žrtve kibernetičkog kriminala putem ove linije mogu besplatno zatražiti pomoć i savjet što poduzeti. Djelatnici na telefonskoj liniji po potrebi ih upućuju na druge ustanove za daljnje savjetovanje i podršku. Linija je za korisnike dostupna radnim danima od 7.30 do 17 sati.