Austrijska prijestolnica pokrenula platformu za anonimne dojave o korupciji

Austrijska prijestolnica pokrenula platformu za anonimne dojave o korupciji
DepositPhotos

Grad Beč zalaže se za transparentnu i nepotkupljivu upravu, stoga je pokrenuo internetsku platformu na kojoj je moguće anonimno prijaviti sumnje na korupciju, gospodarski kriminal, zloupotrebu položaja te kršenje pravnih propisa i internih smjernica u gradskoj upravi. Takozvanu platformu zviždača mogu koristiti svi djelatnici bečke gradske uprave kao i suradnici i partneri Grada Beča. Poseban sustav koji se odlikuje visokim tehničkim standardima jamči zaštitu podataka osobe koja je predala prijavu. Iskusni i posebno obučeni zaposlenici službe za unutarnju reviziju zaprimaju i obrađuju svaku prijavu.

Gradske vlasti na ovaj način žele zaštititi one koji će prijaviti moguće nepravilnosti u radu uprave. „Platformom zviždača stvaramo prostor bez straha. Ovo je prava prekretnica u sprječavanju i suzbijanju korupcije“, naglasio je bečki dogradonačelnik i član gradskog poglavarstva za transparentnost Christoph Wiederkehr.

Još od 2002. godine bečka gradska uprava provodi različite mjere za prevenciju i suzbijanje korupcije. Donesen je antikorupcijski program koji se kontinuirano razvija i prilagođava, a važnu ulogu u borbi protiv korupcije također igraju edukacije djelatnika, sustav unutarnje revizije te posebna antikorupcijska telefonska linija.

Glavni grad Austrije također kontinuirano poboljšava transparentnost gradske uprave. O uspješnosti tih mjera svjedoči i činjenica da je u istraživanju austrijske podružnice nevladine organizacije Transparency International 2017. i 2019. godine proglašen najtransparentnijim gradom u Austriji. Podružnica Transparency Internationala uspoređuje web-stranice 50 najvećih austrijskih općina i gradova provjeravajući potpunost, preglednost i dostupnost objavljenih podataka u kategorijama kao što su, primjerice, proračun i financije, prodaja javnog vlasništva te subvencije i poticaji. Od mogućih 100 bodova Beč je 2019. godine osvojio čak 83 boda, što je znatno iznad austrijskog prosjeka od 37 bodova. Za to je najvećim dijelom zaslužna činjenica da bečka gradska uprava aktivno objavljuje mnogobrojne relevantne podatke koji su građanima lako dostupni.