Amazon Web Services najeksploatiranija cloud platforma u 2022.

Amazon Web Services najeksploatiranija cloud platforma u 2022.

Foto: DepositPhotos

Tranzicija sve većeg broja korisnika prema cloudu dovela je do očekivanog povećanja napada na pružatelje usluga u njemu, a otporni nisu ni oni najveći, dapače. Prema podacima Hackmageddona, Amazon Web Services (AWS) je u razdoblju od siječnja do travnja pretrpio najviše problema - gotovo petina svih nativnih cloud eksploatacija veže se uz njega.

Konkretnije, riječ je o 18,9 posto i daleko iza su s redom 9,43 posto Microsoft OnedDrive, Discord, Dropbox, Google Drive i GitHub. Potom je s 5,66 na sedmom mjestu Pastebin, iza njega Microsoft 365 Suite i Microsoft Azure s 3,77 posto, a društvo deset najeksploatiranijih završavaju s 1,89 posto Adobe Creative Cloud, Blogger, Google Docs, Google Firebase, Google Forms, MediaFire i Microsoft Teams.

Iako je za AWS ovako nešto problematično, nije katastrofično. Naime, taj poslužitelj je najdominantniji na tržištu, činio je u četvrtom kvartalu prošle godine 33 posto udjela. Više nego Microsoft Azure (21 posto) i Google Cloud (deset posto) zajedno.

Usluge u cloudu privlačna su meta kibernetičkim kriminalcima zbog dostupnosti različitih alata unutar iste aplikacije za isporuku zlonamjernog sadržaja i ogromne količine osjetljivih podataka koje posjeduju.

Ali, sve ove negativnosti sasvim sigurno neće zaustaviti tranziciju prema cloudu i digitalnu transformaciju općenito. Samo će produbiti svijest o potrebi povećanja sigurnosti, a to se može samo uz dodatna ulaganja u nju, što pak podrazumijeva ne samo najmodernije i najbolje alate koji su dostupni, već i širenje broja zaposlenih.

Kad se pak priča o cloudu, 80 posto najvećih organizacija na svijetu bira hibridni, koji je spoj privatnog i javnog clouda. Upravo taj "javni" segment i jest ponajviše na udaru pa bi se kroz ovu i naredne godine postotak korištenja ekskluzivno privatnih cloud rješenja mogao povećati.

Još iz kategorije

Snažan rast digitalne prodaje karata

Snažan rast digitalne prodaje karata

05.10.2022.

Vrijednost globalne prodaje digitalnih karata dosegnut će 1,4 trilijuna dolara 2027. godine; u odnosu na 768 milijardi dolara u 2022., prema novoj studiji Juniper Researcha. Ovaj rast od 78 posto u sljedećih 5 godina predstavlja snažan oporavak od teškog utjecaja pandemije COVID-19; potaknut stalnim uspjehom beskontaktnog plaćanja.

Održana Šesta eSecurity konferencija 2022

Održana Šesta eSecurity konferencija 2022

05.10.2022.

Šesta međunarodna eSecurity konferencija, u organizaciji Udruženja eSigurnost, održana je u periodu od 27. do 29. rujna 2022. godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu. Ovogodišnja konferencija je doniela veliki broj pratećih događanja kao što su hands-on radionica, panel diskusije, zanimljiva predavanja domaćih i stranih predavača i sudjelovanja jednih od najboljih bijelih hakera iz regija

Na portalu e-Građani poboljšane funkcionalnosti na uslugama ePorezna i e-Dnevnik za roditelje

Na portalu e-Građani poboljšane funkcionalnosti na uslugama ePorezna i e-Dnevnik za roditelje

05.10.2022.

Objavljena je nova verzija mobilne aplikacije mPorezna koja omogućava upravljanje ovlaštenjima i dostupna na Google Play Store-u, App Store-u i AppGallery.  Broj jedinstvenih korisnika na portalu e-Građani je blizu 1.7 milijuna, dok ukupni broj prijava prelazi 108 milijuna, što zapravo znači da su toliko puta manje građani išli do nekog šaltera i prikupljali ili donosili razne potvrde i papire.