Amazon Web Services najeksploatiranija cloud platforma u 2022.

Amazon Web Services najeksploatiranija cloud platforma u 2022.
DepositPhotos

Tranzicija sve većeg broja korisnika prema cloudu dovela je do očekivanog povećanja napada na pružatelje usluga u njemu, a otporni nisu ni oni najveći, dapače. Prema podacima Hackmageddona, Amazon Web Services (AWS) je u razdoblju od siječnja do travnja pretrpio najviše problema - gotovo petina svih nativnih cloud eksploatacija veže se uz njega.

Konkretnije, riječ je o 18,9 posto i daleko iza su s redom 9,43 posto Microsoft OnedDrive, Discord, Dropbox, Google Drive i GitHub. Potom je s 5,66 na sedmom mjestu Pastebin, iza njega Microsoft 365 Suite i Microsoft Azure s 3,77 posto, a društvo deset najeksploatiranijih završavaju s 1,89 posto Adobe Creative Cloud, Blogger, Google Docs, Google Firebase, Google Forms, MediaFire i Microsoft Teams.

Iako je za AWS ovako nešto problematično, nije katastrofično. Naime, taj poslužitelj je najdominantniji na tržištu, činio je u četvrtom kvartalu prošle godine 33 posto udjela. Više nego Microsoft Azure (21 posto) i Google Cloud (deset posto) zajedno.

Usluge u cloudu privlačna su meta kibernetičkim kriminalcima zbog dostupnosti različitih alata unutar iste aplikacije za isporuku zlonamjernog sadržaja i ogromne količine osjetljivih podataka koje posjeduju.

Ali, sve ove negativnosti sasvim sigurno neće zaustaviti tranziciju prema cloudu i digitalnu transformaciju općenito. Samo će produbiti svijest o potrebi povećanja sigurnosti, a to se može samo uz dodatna ulaganja u nju, što pak podrazumijeva ne samo najmodernije i najbolje alate koji su dostupni, već i širenje broja zaposlenih.

Kad se pak priča o cloudu, 80 posto najvećih organizacija na svijetu bira hibridni, koji je spoj privatnog i javnog clouda. Upravo taj "javni" segment i jest ponajviše na udaru pa bi se kroz ovu i naredne godine postotak korištenja ekskluzivno privatnih cloud rješenja mogao povećati.