Akademici otkrili 30 ranjivosti s uploadom datoteka u 23 open source web aplikacije

Akademici otkrili 30 ranjivosti s uploadom datoteka u 23 open source web aplikacije

Foto: DepositPhotos

Južnokorejski akademici su korištenjem automatiziranih alata otkrili 30 ranjivosti u mehanizmima postavljanja datoteka kod 23 open source web aplikacije, foruma, “store buildera” i sustava za upravljanje sadržajem (CMS).

Dakle, riječ je o mehanizmu koji služi za upload i hakeri ih često koriste kako bi preko njihovih ranjivosti mogli "zaraziti" server žrtve ili žrtava. Zato se često provjeravaju upravo ti mehanizmi i iz tog konteksta ne čudi da su akademici pronašli toliki broj ranjivosti.

Ono što hakeri mogu, ukoliko iskoriste ranjivost, jest smanjiti ili potpuno anulirati sigurnosne postavke, napraviti "backdoor" ili omogućiti potpunu kontrolu nad serverom. Tako nešto nije bezazleno i zato su saznanja iz Južne Koreje itekako značajna. No, još je značajniji način kojim se stiglo do ovih sigurnosnih propusta.

Naime, akademici su koristi FUSE, novi automatizirani alat za pronalazak neovlaštenih postavljanja datoteka (UFU - unrestricted file upload) i postavljanje neovlaštenih izvršnih datoteka (UEFU - unrestricted executable file upload) u PHP aplikacije. Prije FUSE, akademici su analizirali otprije postojeće bugove te identificirali osam najčešćih, kao i tehnike kojima se koriste.

Uvrstili su svih osam u FUSE te mu pridodali pet novih varijacija. Nakon toga su izabrali 33 najpopularnije web aplikacije, što uključuje forume, CMS i sve navedeno iz uvoda, pa krenuli tražiti ranjivosti. Naravno, to su činili na način da bi pokušali uploadati zaraženi file u sustav. Pritom su koristili razne datoteke - PHP, JS, HTML, XHTML...

Samo deset je uspjelo odoliti napadima, a 23 je "palo". Neki od zvučnijih su WordPress, Concrete5, Composr, SilverStripe i ZenCart. Također, čim su to izveli, stručnjaci su obavijestili odgovorne i ponukali ih da izvedu bolju zaštitu, odnosno, da "zakrpaju" postojeću ranjivost.

Samo testiranje obavljeno je u veljači prošle godine, a južnokorejski akademici navode da neki od testiranih ni nakon godinu dana nisu ispravili greške koje imaju u mehanizmu.

Još iz kategorije

HT produžio ugovor s United Mediom

HT produžio ugovor s United Mediom

23.07.2021.

Hrvatski Telekom svojim korisnicima uvijek pruža najkvalitetniji sadržaj s ciljem osiguranja najboljeg korisničkog iskustva, pohvalili su se iz najjačeg domaćeg telekoma HT-a. Sukladno tome, uz ranije produženu suradnju s Arena Sportom produljen je ugovor o suradnji s United Mediom (UM) čime sportski, informativni i zabavni kanali UM-a nastavljaju biti u MAXtv ponudi tijekom sljedećih 13 mjeseci. Odnosi se to i na N1 televiziju, pojašnjavaju iz HT-a.

YouTube dosegao 34,6 milijardi mjesečnih posjeta, više nego Facebook i Twitter zajedno

YouTube dosegao 34,6 milijardi mjesečnih posjeta, više nego Facebook i Twitter zajedno

23.07.2021.

Google se može pohvaliti novim uspjehom, njegov YouTube ima više posjeta na mjesečnoj razini no Facebook. Riječ je o 34,6 milijardi u odnosu na 22,4 milijarde i to se odvilo kroz svibanj ove godine.

Mala i srednja poduzeća najčešće su žrtve phishing napada u Europi

Mala i srednja poduzeća najčešće su žrtve phishing napada u Europi

22.07.2021.

Mala i srednja poduzeća (SMEs) u Europi najpoželjnija su meta za hakere tijekom pandemije koronavirusa, a najuspješnija metoda kojom se služe jest phishing, zatim slijede web bazirani napadi.