Adobe Flash se kompletno gasi, a s njime i milijuni web stranica

Adobe Flash se kompletno gasi, a s njime i milijuni web stranica

Adobe Flash s krajem ove godine odlazi u prošlost, a vrlo vjerojatno će s njim nedostupnima postati na milijune web stranica koje se nisu prilagodile novim pravilima, protokolima i sigurnosnim rješenjima.

Ali, sve ovo zna se posljednje dvije godine pa oni koji nisu spremni za promjenu, vjerojatno ni ne mare previše. Odnosno, njihove web stranice vjerojatno ni ne funkcioniraju u punom smislu. Konkretnije, oko 97 posto web stranica odreklo se flasha pa nema straha da će nastupiti nekakva "apokalipsa za web". Gledajući samo top 10 milijuna najposjećenijih web stranica, njih 2,6 posto koristi flash.

Isto tako, još 2011. flash je koristilo samo 28,5 posto web stranica, a već 2017. samo njih nešto više od šest posto. Dakle, sve ovo se odavno očekuje i čuđenja ne bi trebalo biti.

Također, s obzirom da se Adobe Flash koristio većinom na Googleovim web stranicama, bilo je iznimno značajno kad se ta kompanija tijekom 2016. odlučila objaviti potpuni prekid podrške za flash i prelazak na HTML5 standard s 1. rujnom iste te godine. Promjena je stigla s Chrome 53 internetskim preglednikom, flash je pritom potpuno blokiran. A s Chrome 55 HTML5 postaje standard.

S početkom prošle godine identično je napravila i Mozilla pa prostora za Adobe Flash više baš i nije bilo. Novija vremena označila su takve promjene jer u prošlosti je flash bio namijenjen za izradu animacija i jednostavnih web aplikacija. Tako su se mogle vidjeti igre, razne animacije, grafičke stvari i ostale druge značajke. Tako nešto s napretkom više nije bilo potrebno.

I, pritom treba spomenuti, prvi koji je prepoznao da se treba odreći flasha bio je Steve Jobs. Uklonio ga je s iPhonea, potom je to počeo činiti i YouTube, ali istinski kraj uslijedio je kad se Google odlučio krenuti tim putem i onemogućiti ga na web stranicama. Nakon toga više nije bilo povratka.

Za krajnje korisnike ništa se zapravo nije promijenilo, barem ne u nekom revolucionarnom smislu. Istina, brzina pokretanja web stranica uz novi i "lakši" standard svakako je poboljšana pa oni s nešto starijim računalima možda i mogu osjetiti promjenu. To samo potvrđuje da je tranzicija obavljena na pravi način.

Upravo zato se ni ne žali za njime, čak ni u Adobeu koji je krenuo u budućnost i pomagao je posljednjih godina kompanijama u migraciji flash sadržaja.

Još iz kategorije

HT produžio ugovor s United Mediom

HT produžio ugovor s United Mediom

23.07.2021.

Hrvatski Telekom svojim korisnicima uvijek pruža najkvalitetniji sadržaj s ciljem osiguranja najboljeg korisničkog iskustva, pohvalili su se iz najjačeg domaćeg telekoma HT-a. Sukladno tome, uz ranije produženu suradnju s Arena Sportom produljen je ugovor o suradnji s United Mediom (UM) čime sportski, informativni i zabavni kanali UM-a nastavljaju biti u MAXtv ponudi tijekom sljedećih 13 mjeseci. Odnosi se to i na N1 televiziju, pojašnjavaju iz HT-a.

YouTube dosegao 34,6 milijardi mjesečnih posjeta, više nego Facebook i Twitter zajedno

YouTube dosegao 34,6 milijardi mjesečnih posjeta, više nego Facebook i Twitter zajedno

23.07.2021.

Google se može pohvaliti novim uspjehom, njegov YouTube ima više posjeta na mjesečnoj razini no Facebook. Riječ je o 34,6 milijardi u odnosu na 22,4 milijarde i to se odvilo kroz svibanj ove godine.

Mala i srednja poduzeća najčešće su žrtve phishing napada u Europi

Mala i srednja poduzeća najčešće su žrtve phishing napada u Europi

22.07.2021.

Mala i srednja poduzeća (SMEs) u Europi najpoželjnija su meta za hakere tijekom pandemije koronavirusa, a najuspješnija metoda kojom se služe jest phishing, zatim slijede web bazirani napadi.