Devet bitnih stavki za dobar web dizajn

Devet bitnih stavki za dobar web dizajn

Foto: Fotolia

Kvalitetno dizajnirane web stranice su užitak za korištenje. One hvataju pozornost korisnika, prenose informaciju koju bi mogli trebati te im uljeva povjerenje za povezivanje sa uslugom. Web stranica također odražava stav tvrtke prema svojim klijentima i jesu li su u stanju držati korak s vremenom.

U ovom članku proći ćemo kroz 9 bitnih stavki koje su potrebne za kvalitetnu izradu web stranice iz dizajnerske perspektive.

1. Smanjite kognitivan napor korisnika

Napravite web stranicu očitom. Web stranica ne bi trebala zahtjevati detaljna objašnjenja da bi se koristila. Brinite da navigacijska struktura web stranice bude intuitivna i vidljiva.

2. Nemojte trošiti vrijeme korisnika na sitnice

Želite li postići prijavu korisnika na uslugu, bitno je da proces prijave bude što jednostavniji. 3-4 koraka na jednoj stranici su obično granica u smislu broja koraka koje je korisnik spreman napraviti za prijavu na vaše usluge. U slučaju da je za prijavu potrebno više koraka, organizirajte ih slijedno u idućim stranicama - idealno jedna do dvije.

3. Pokušajte usredotočiti pažnju posjetitelja

Ako vaša web stranica prodaje promotivni proizvod u ograničenom razdoblju, koristite dizajn web stranice koji će usredotočiti pažnju korisnika na promotivne proizvode. Izbjegavajte koristiti pop-up bannere za prijenos poruka.

4. Učinkovito predstavite mogućnosti web stranica

Ako vaša web stranica ima više različitih odjeljaka koje pružaju pristup drugim stranicama, pobrinite se da zaglavlje svakog odjeljka bude lako vidljivo i uočljivo. Na taj način ćete biti u mogućnosti učinkovito izložiti sve što imate za ponuditi.

5. Napišite sadržaj kvalitetno i lako razumljivo

Pokušajte pisati sadržaj na vašoj web stranici jednostavnim i razumljivim jezikom, razlamajte ga u paragrafe i označite podnaslove kako bi korisnik što lakše mogao proći kroz njega.

6. Ne komplicirajte

Korisnici uglavnom posjećuju web stranice da bi došli do informacija, a ne zbog dizajna. Dapače, oni će tražiti informacije unatoč dizajnu. Pokušajte pojednostaviti ovaj proces tako da održite stvari što je moguće jednostavnijima.

7. Pametno koristite "white space"

Korištenje prostora na web stranici ne znači da isti treba zatrpati stvarima. U većini slučajeva to je borba za održavanje stvari što je moguće jednostavnijima. Primjerice, korištenje praznog prostora, tzv. "white space", na vašoj web stranici za razdvanje kategorija je učinkovita strategija dizajna.

8. Komunicirajte učinkovito

Kada koristite vaše web stranice kao vizualni komunikacijski alat, ne zaboravite provjeriti sadržaj i dizajn za osnove koje treba priopćiti i jasnoću s kojom je podnesen. Nadalje, zadržite vizualne znakove do ciljanih točki kako bi se poboljšala posebnost i pružio naglasak.

9. Koristite poznate formate

Male stvari kao što su postavljanje okvira za pretraživanje na mjestima gdje ga korisnici očekuju, korištenje poznatih pojmova poput "Registracija" i "Prijava" i postavljanje glavnih linkova na poznatim mjestima će pomoći u smanjenju krivulje učenja korisnika na vaše web stranice.

Još iz kategorije

Hrvatska pošta otkupljuje kriptovalute u svim županijama

Hrvatska pošta otkupljuje kriptovalute u svim županijama

12.12.2019. komentiraj

Nakon uspješne provedbe i dobrih rezultata pilot-projekta otkupa kriptovaluta u zadarskim poštanskim uredima, Hrvatska pošta proširuje ovu uslugu na ukupno 55 poštanskih ureda u svim županijama.

44 milijuna Microsoftovih korisnika ugroženo zbog korištenja iste lozinke na različitim servisima

44 milijuna Microsoftovih korisnika ugroženo zbog korištenja iste lozinke na različitim servisima

11.12.2019. komentiraj

Microsoftov tim za sigurnost pregledao je u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine sve korisničke račune svojih korisnika i otkrio da 44 milijuna njih jest u sigurnosnim problemima. Naime, za prijavu koriste podatke koji su “procurili” na drugim online uslugama.

Google Chrome objavio novi manifest - je li stiglo vrijeme za promjenu internet preglednika?

Google Chrome objavio novi manifest - je li stiglo vrijeme za promjenu internet preglednika?

10.12.2019. komentiraj

Googleov Chrome internetski preglednik naišao je na brojne kritike nakon objave plana za Manifest V3 ranije ove godine, kojim se uspijeva onesposobiti neke ad blockere. I ne samo to...