54 posto uspješnih phishing napada završi krađom podataka klijenata

54 posto uspješnih phishing napada završi krađom podataka klijenata

Foto: DepositPhotos

Nisu svi kibernetički napadi uspješni, ali oni koji jesu, ostavljaju iza sebe katastrofalne posljedice, kako za organizaciju, tako i za njene klijente. A jedna od takvih metoda napada s razornim posljedicama svakako je phishing.

Tom se metodom napada oponaša neki brend, institucija, organizacija pa čak i određeni pojedinac pa opreza nikad dosta. Cilj je kroz to oponašanje stvoriti dojam povjerenja kod primatelja poruka i učiniti ga dovoljno naivnim da "konzumira" ono što se šalje.

Korisnici iz tih razloga moraju pažljivo čitati svaku poruku koju dobiju, posebno ako su one poslane od strane nekoga tko nije među kontaktima. Jer, klik na linkove koji se šalju sa spornih adresa mogu dovesti do problema i u konačnici financijske ili maternijalne štete.

Nažalost, kako navodi Atlas VPN, čak 54 posto svih uspješnih phishing napada završe s krađom podataka klijenata i potrošača, a zabrinjavajuće je što u velikom postotku (48 posto) dolaze i do pristupnih podataka u sustave.

Istraživanje o ovoj razornoj pojavi koja ne jenjava obavljeno je u suradnji sa 600 IT profesionalaca iz Australije, Francuske, Njemačke, Japana, Španjolske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, a tiče se prošle godine i iskustava koja su doživljena u ovom smislu.

Iako su uspješni napadi zabrinjavajući, jednako brine i činjenica da 83 posto organizacija navodi da se suočilo s takvom vrstom phishing napada. Dakle, sve one još imaju itekako mnogo prostora za poraditi na sigurnosti i edukaciji zaposlenika jer phishing je u prvom redu način napada u kojem se kao meta traže lakovjerni pojedinci.

Nažalost, to nije jedina metoda napada, zato kibernetičke prijetnje i jesu toliko opasne. No većina ih se može riješiti jednostavnom prevencijom. Primjerice, dvostrukom prijavom, zaštićenim mrežama, uređajima koji su namijenjeni isključivo u poslovne svrhe...

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.