VELIKI PROBLEMI

Najskuplje vrste kibernetičkog kriminala

Podaci su temeljeni na analizi FBI-a koja pokazuje da su investicijske prijevare činile otprilike 37 posto ukupnog izgubljenog novca u prijavljenim pritužbama. Ova vrsta prijevare uključuje Ponzijeve i piramidalne sheme ili lažne mirovinske planove koji obećavaju "velike povrate s minimalnim rizikom“.

Najskuplje vrste kibernetičkog kriminala
Depositphotos

Godine 2023. gubici povezani s kibernetičkim zločinima diljem svijeta prijavljeni FBI-u iznosili su 12,5 milijardi dolara, prelazeći granicu od 10 milijardi dolara drugu godinu zaredom. U izvješću objavljenom u travnju 2024. naglašava se da je ovaj broj vjerojatno krajnje konzervativan jer uzima u obzir samo slučajeve prijavljene putem Internet Crime Complaint Center (IC3), a većina prijava potječe iz Sjedinjenih Država. Među više od 880.000 registriranih pritužbi, većina novčane vrijednosti izgubljena je zbog dva vektora napada.

Podaci su temeljeni na analizi FBI-a koja pokazuje da su investicijske prijevare činile otprilike 37 posto ukupnog izgubljenog novca u prijavljenim pritužbama. Ova vrsta prijevare uključuje Ponzijeve i piramidalne sheme ili lažne mirovinske planove koji obećavaju "velike povrate s minimalnim rizikom“. Oko 3 milijarde dolara izgubljeno je zbog kompromitacije poslovnih računa putem phishinga ili društvenog inženjeringa, što je zlonamjernim akterima omogućilo da provale u račune tvrtki i pokrenu prijenos novca.

Ostali vektori prijevara povezani sa značajnim gubicima su lažno predstavljanje za tehničku podršku (925 milijuna dolara), povrede osobnih podataka (744 milijuna dolara) i ljubavne prijevare (653 milijuna dolara). Uz investicijske prijevare, vektor lažnog predstavljanja vlade zabilježio je najveći postotni porast u usporedbi s prethodnom godinom, sa 64 posto više ukradenog novca nego 2022. To se može povezati s porastom lako dostupnih AI alata poput ChatGPT-a koji kriminalcima omogućuju oponašanje političara ili slavne osobe. Jedan takav slučaj dospio je na naslovnice kada je politički konzultant platio 150 dolara za izradu AI verzije američkog predsjednika Joea Bidena koji pokušava odgovoriti birače od davanja glasova na predizborima jer bi im to zabranilo glasovanje na izborima u studenom prema izvješću AP-a iz veljače 2024.