ZDRAVSTVENA ANKETA

Huaweijevo istraživanje: Korisnici pametnih satova imaju zdravije životne navike

Huaweijevo istraživanje: Korisnici pametnih satova imaju zdravije životne navike

Huawei Health Survey 2023. europska zdravstvena anketa nudi vrijedan uvid u stavove i ponašanja europskih građana povezana s osobnim zdravljem. Istraživanje koje je proveo Ipsos, otkriva neostvarene potencijalne prednosti korištenja pametnih satova u vrijeme kada su preventivna skrb i demokratizacija zdravstvenih informacija kritično potrebne više nego ikada.

U nastavku teksta donosimo sažetak nekih od ključnih nalaza Huawei Health Survey istraživanja.

Interes europskih ispitanika za osobno zdravlje je visok, s podjednakim fokusom na psihičku dobrobit  i fizičko zdravlje (>83% u odnosu na >82%). Međutim, opće zadovoljstvo zdravljem ostaje u umjerenim parametrima i samo je polovica sudionika ankete izjavila da je zadovoljna svojim općim zdravstvenim stanjem. Naglašena je zabrinutost povezana s fizičkom spremom (24%), pokretljivošću (26%), smanjenom razinom energije (29%) i značajnim postotkom prekomjerne težine ili pretilosti (46%). Zaključno, jasan je apetit i potreba za značajnim zdravstvenim poboljšanjem.

Put popločen dobrim namjerama često vodi do razočaravajućih ishoda

Ujedno, 91% ispitanika izrazilo je želju poboljšati barem jedan aspekt svog životnog stila direktno povezanog s njihovim zdravljem. Većina njih navodi poboljšanja u gotovo četiri (3,9) najčešće odabrane zdrave navike od onih ponuđenih u ispitivanju. Tako je smanjenje stresa bilo glavni prioritet za 43% ispitanika, a zatim ide održavanje korektne tjelesne težine kod njih 40%. Fokus na zdravu prehranu navodi 35% ispitanika, isto kao i na postizanje dovoljne količine sna, dok njih 34% navodi želju na uvođenje svakodnevne tjelovježbe. Unatoč tim iskazanim težnjama ispitanika, čak 72% europskih građana priznalo je da im je potrebna dodatna motivacija ili da često gube motivaciju u provođenju zdravih životnih navika.

Jaz između stvarnih činjenica i neprovjerenih medijskih natpisa koči napredak

Iskazano znanje o važnim zdravstvenim pokazateljima vrlo je ograničeno kod ispitanika, pri čemu većina mjera koje su ispitanici naveli uopće nisu stvarni zdravstveni parametri, već medijski propagirane aktivnosti u ekvivalentu članaka "Zašto piti više vode s limunom". Svijest o tome koje su metrike i njihova točna očitanja potrebna za skeniranje zdravstvenog stanja svakog pojedinca pokazala se vrlo niskom. Međutim, ova rupa u znanju može se prebroditi redovitim pristupom personaliziranim zdravstvenim očitanjima koja izravno utječu na dublje razumijevanje osobnog zdravstvenog stanja.

Dosljedno praćenje višestrukih zdravstvenih parametara pomaže u razvoju važnih malih navika i promjeni ponašanja pojedinaca, dok podaci Huawei Health Survey istraživanja pokazuju kakav utjecaj pametni satovi mogu imati na sve navedeno.

U prosjeku, europski korisnici pametnih satova imaju 51% veću vjerojatnost da će biti svjesni točnih ciljanih mjerenja za sve bitne zdravstvene parametre u usporedbi s onima koji ne koriste pametne satove. Dodatno, korisnici pametnih satova pokazuju 75% veću vjerojatnost poznavanja svoje ciljane tjelesne masnoće, kao i 71% veću vjerojatnost poznavanja svog točnog dnevnog ciljanog unosa kalorija.

Korisnici pametnih satova provjeravaju svoje temeljne zdravstvene metrike dvostruko češće od onih koji ih ne koriste. Tako prate broj otkucaja srca, zasićenost krvi kisikom i potrošene kalorije gotovo tri puta češće od osoba bez uređaja . Među dnevno praćenim mjerama prevladavaju one vezane za tjelesnu aktivnost, poglavito broj koraka u danu. Gotovo polovica svih ispitanih korisnika pametnih satova svakodnevno prati broj koraka i trudi se ostvarivati preporučene vrijednosti što je važan korak u poboljšanju zdravlja.

Svojim uređajima pripisuju dosta pozitivne rezultate, pri čemu se 88% korisnika slaže da njihov uređaj može pomoći u poboljšanju njihovog fizičkog zdravlja, njih 86% navodi da im podiže ukupnu kvalitetu života, dok njih 76% pripisuje važnost pametnih satova za njihovo mentalno zdravlje.

Huawei je proveo desetljeće razvijajući portfelj nosive tehnologije koji uključuje hardver, softver i ostale dodatne usluge. Neumoljiva predanost istraživanju i inovacijama u tehnologiji zdravlja i fitnessa omogućila je ovom tehnološkom divu razvoj nevjerojatno sofisticiranih, preciznih i inteligentnih senzora za cijelo tijelo.

Uvažavajući sve veće potrebe tržišta zdravlja i fitnessa, Huawei nastavlja raditi na kompleksnom istraživanju algoritama praćenja zdravstvenih parametara putem svojih nosivih tehnologija. Ti napori su dodatno unaprijeđeni osnivanjem tri Huawei Health Lab istraživačke ustanove, počevši s 2016. kad su otvorene one u Xi'anu i Songshan Lakes u Kini. Ove godine Huawei je otvorio i europski istraživački laboratorij u Helsinkiju u Finskoj, gdje multidisciplinarni znanstveno-istraživački tim koji se sastoji od šest doktora znanosti i 20 stručnjaka iz sedam zemalja EU-a, istražuje inovacije u područjima fiziologije, umjetne inteligencije, strojnog učenja, testiranja softvera i softverskog inženjerstva. Ovakva organizacija osigurava da svako područje istraživanja sporta i zdravlja dosegne svjetske napredne standarde.