TV emisija

ICTbusiness TV: Startupovi, preživjele 30 godina i umjetna inteligencija

ICTbusiness TV: Startupovi, preživjele 30 godina i umjetna inteligencija

U novoj ICTbusiness TV emisji donosimo kombinaciju uspješnosti kroz 30 godina poslovanja, umjetne inteligencije kao paradigme poslovanja u modernom okruženju, developerskog iskustva i startupova, zaštite osobnih podataka, sporta kao inspiracije za tehnologiju.

Na početku emisije o Infobip Shit konferenciji za developere, ali i startupovima i kako im pomoći razgovarali smo s Nikolom Pavešićem, direktorom u Infobipu za developersko iskustvo i startupove.

O uspjehu Sofascora i tome kako je njihova aplikacija skinuta je više od 50 milijuna puta, što ih svrstava u sam vrh postojećih 3.5 milijuna aplikacija u Google Play Storeu razgovarali smo s Ivanom Bešlićem, suosnivačem Sofascora.

Proslava 30 godina poslovanja za svaku tvrtku u Hrvatskoj iznimno je važna, a kada se to uspije u IT-u koji se u tim godinama promijenio barem 100 puta uspjeh je još veći, a o tome govori Nikola Dujmović, suosnivač i predsjednik Uprave Spana. Kompanija se u jednom trenutku prodala, pa su je osnivači otkupili natrag, a i izašla je na burzu i u mešđuvremenu postala jedan od najvećih izvoznika u IT-u. Inače, poslovni prihodi Span Grupe u devet mjeseci 2023. iznosili su 105,1 milijun eura, što predstavlja rast od 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani. EBITDA prije jednokratnih stavki smanjena je za šest posto i iznosi 6,9 milijuna eura. EBITDA nakon jednokratnih stavki manja je u odnosu na isto razdoblje 2022. za 23 posto i iznosi 5,5 milijuna eura. Span Grupa ostvarila je neto dobit od 2,6 milijuna eura, što je 50 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

I za kraj o zaštiti podataka, korištenju umjetne inteligencije govori Dražen Oreščanin iz Legit Softwarea.