TV EMISIJA

ICTbusiness TV: Sigurnost je proces koji nikad ne prestaje

ICTbusiness TV: Sigurnost je proces koji nikad ne prestaje

U digitalnom dobu, cyber napada je sve više, porast je broja incidenata, samo lani je u svijetu bilo preko 3 tisuće velikih incidenata. Porastao je i broj ransomware napada koji sa sobom donose i značajnije financijske posljedice. U prosjeku je potrebno 270 dana da se napad otkrije – od trenutka provale u sustav do njegove detekcije, a za smanjenje svih tih rizika potrebna su puno veća ulaganja u kibernetičku sigurnost.

Zakon o kibernetičkoj sigurnosti Sabor je već donio, a stupit će na snagu najkasnije do sredine veljače, a usklađenje s NIS2 direktivom kreće na godinu nakon što se dogodi Obavijest o kategorizaciji.

Direktiva NIS2 ima za cilj postizanje visoke zajedničke razine kibernetičke sigurnosti diljem Unije proširujući polje primjene u odnosu na prethodnu NIS direktivu. To znači da mnoga trgovačka društva i organizacije koje nisu bila obuhvaćena prijašnjim zakonom sada moraju ozbiljno razmišljati o unapređenju vlastite kibernetičke sigurnosti.

Upravo smo stoga u ovoj emisji razgovarali s Oren Elimelech, Co-Founder & CEO - CyberTeam360 izraelskim sigurnosnim stručnjakom koji govori iz dugogodišnjeg iskustva na što sve treba paziti kada se govori o kibernetičkoj sigurnosti.

O tome kako prevenirati prijevare na internetu, govori Eward Driehuis, VP of Fraud Engineering – ThreatFabric, a tu je i razgovor s Davidom Capezzom zaduženim u tvrtki Visa za upravljanje rizicima vezanim uz korištenjem kartica u multichannel okruženju.