ICTbusiness TV: Ojačana suradnja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i IBM-a

ICTbusiness TV: Ojačana suradnja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i IBM-a

Foto: Dražen Tomić

Nakon posjeta premijera Zorana Milanovića SAD-u s predstavnicima nekoliko ministarstava, ali i domaćih IT tvrtki i sastanaka s predstavnicima veliki IT kompanija Microsofta, IBM-a, Ciscoa i Oracla, evo i prvih konkretnih rezultata - memorandum o suglasnosti između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i IBM Hrvatska.

Prilikom potpisivanja memoranduma, a u prisustvu premijera Zorana Milanovića, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar istaknuo je da je današnje potpisivanje Memoranduma o suglasnosti značajan događaj za Hrvatsku jer će omogućiti hrvatskim studentima, kasnije poduzetnicima, da koriste IBM tehnologije s ciljem podizanja globalne konkurentnosti Hrvatske.

Posebno je naglasio da mu je najdraži dio ove akademske IBM-ove inicijative to što će studenti dobiti alate kojima će se služiti tijekom studija i na kojima će moći otvoriti svoju startup tvrtku.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo da smo kao lokalni tim u Hrvatskoj, u suradnji s predstavnicima Vlade, prepoznali da postoji potreba i mogućnost da surađujemo bolje i da pokušamo iskustvo i znanje prenijeti što kvalitetnije i brže moguće u Hrvatsku radi ukupno boljeg efekta“, kazao je i naglasio: „Stvari se mijenjaju. Promjena koja nastaje oko nas toliko je brza da se jednostavno moramo prilagoditi ili ispadamo iz utrke“. „Stoga treba krenuti od najveće vrijednosti koju imamo, a to su ljudi“, istaknuo je Damir Zec, poslovni direktor IBM Hrvatska.

Nakon potpisivanja razgovarali smo i s Michael Paierom, IBM-ovim direktorom za jugoistočnu Europu ne samo o važnosti ovog memoranduma koji on smatra nastavkom dobre suradnje, već i prisutnosti IBM-a i stanju na lokalnim tržištima te kako IBM može pomoći tvrtkama na tržištu.

 

 

Još iz kategorije

ICTbusiness TV:  Elektronički novac i promjene u poslovima u budućnosti

ICTbusiness TV: Elektronički novac i promjene u poslovima u budućnosti

02.12.2021.

U vrijeme krize, koja još uvijek traje, ovo je bila jedna od najizazovnijih emisija, a kako stvari stoje to će se i nastaviti. U ovoj emisiji donosimo priču o Aircashu koji je institucija za elektronički novac, s dozvolom izdanom od Hrvatske narodne banke te upisana u središnji registar koji vodi European Banking Authority (EBA), slijedom čega je ovlaštena pružati usluge povezane s izdavanjem elektroničkog novca na području cijele Europske unije.

ICTbusiness TV:  Digitalna transformacija i što nas čeka, kako ZICER pomaže startupima

ICTbusiness TV: Digitalna transformacija i što nas čeka, kako ZICER pomaže startupima

11.11.2021.

U novoj ICTbusiness TV emisiji donosimo dvije vrlo zanimljive i aktualne teme o tome što nam donosi tehnologija u budućnosti, naravno sveprisutnoj digitalnoj transformaciji, upravljanju u IT-u i statupovima.

ICTbusiness TV:  PC tržište nastavlja rast, WMF pokazao smjer industrije

ICTbusiness TV: PC tržište nastavlja rast, WMF pokazao smjer industrije

28.10.2021.

Tržište osobnih računala nastavilo je u pozitivnom smjeru i kroz treći kvartal ove godine, koji bilježi 84,1 milijuna pošiljki i rast od jedan posto na godišnjoj razini, navodi Gartner u izvještaju. Iako taj rast nije na razini prošlogodišnjeg, kad se povećala potreba za računalima zbog pandemije koronavirusa, raduje što su rezultati u ovom kvartalu bolji no prije godinu dana u isto vrijeme, kad se činilo da idu u rekordnom smjeru. Tržište osobnih računala u Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA) poraslo je 12,7 posto u trećem kvartalu ove godine i doseglo 24,4 milijuna isporuka, navodi IDC u svom najnovijem izvješću.