ICTbusiness TV: Data science je posao budućnosti

ICTbusiness TV: Data science je posao budućnosti

Foto: Dražen Tomić

U susret novoj ICTbusiness TV emisiji u kojoj donosimo veliki razgovor s dr. sc. Robertom Kopalom, prodekanom za istraživanje i razvoj u Visokom učilištu Algebra i CSO (chief data scientist) u tvrtkiIN2Data donosimo kratku priču o poslu budućnosti koji spaja nekoliko različitih funkcija, ali i pomaže tvrtkama kako bi svoje brojke pretvorile u akciju.

Kopal nam je govorio o mogućnostima data scienca u modernom poslovanju, javnoj upravi i nacionalnoj sigurnosti. Danas se sve više govori o izradi naprednih analitičkih rješenja koja uključuju prediktivno modeliranje i big data analitiku u području analize (društvenih) mreža (SNA), segmentacijskih modela, cross sell & up sell modela, otkrivanja prijevara (fraud detection), predviđanja odljeva korisnika (churn), bodovanja korisnika (scoring), rudarenja teksta, upravljanja rizicima (early warning sustavi) i društvenog CRM-a.


Još iz kategorije

ICTbusiness TV:  Elektronički novac i promjene u poslovima u budućnosti

ICTbusiness TV: Elektronički novac i promjene u poslovima u budućnosti

02.12.2021.

U vrijeme krize, koja još uvijek traje, ovo je bila jedna od najizazovnijih emisija, a kako stvari stoje to će se i nastaviti. U ovoj emisiji donosimo priču o Aircashu koji je institucija za elektronički novac, s dozvolom izdanom od Hrvatske narodne banke te upisana u središnji registar koji vodi European Banking Authority (EBA), slijedom čega je ovlaštena pružati usluge povezane s izdavanjem elektroničkog novca na području cijele Europske unije.

ICTbusiness TV:  Digitalna transformacija i što nas čeka, kako ZICER pomaže startupima

ICTbusiness TV: Digitalna transformacija i što nas čeka, kako ZICER pomaže startupima

11.11.2021.

U novoj ICTbusiness TV emisiji donosimo dvije vrlo zanimljive i aktualne teme o tome što nam donosi tehnologija u budućnosti, naravno sveprisutnoj digitalnoj transformaciji, upravljanju u IT-u i statupovima.

ICTbusiness TV:  PC tržište nastavlja rast, WMF pokazao smjer industrije

ICTbusiness TV: PC tržište nastavlja rast, WMF pokazao smjer industrije

28.10.2021.

Tržište osobnih računala nastavilo je u pozitivnom smjeru i kroz treći kvartal ove godine, koji bilježi 84,1 milijuna pošiljki i rast od jedan posto na godišnjoj razini, navodi Gartner u izvještaju. Iako taj rast nije na razini prošlogodišnjeg, kad se povećala potreba za računalima zbog pandemije koronavirusa, raduje što su rezultati u ovom kvartalu bolji no prije godinu dana u isto vrijeme, kad se činilo da idu u rekordnom smjeru. Tržište osobnih računala u Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA) poraslo je 12,7 posto u trećem kvartalu ove godine i doseglo 24,4 milijuna isporuka, navodi IDC u svom najnovijem izvješću.