ICT na TI: Važnost kibernetičke sigurnosti

ICT na TI: Važnost kibernetičke sigurnosti
DepositPhotos / Ilustracija

Kibernetička sigurnost danas je veliki problem, a mnoe tvrtke tome još uvijek ne pridaju mnogo pažnje. Čak 64 posto tvrtki u svijetu bilo je izloženo najmanje jednom obliku kibernetičkog napada, a 95 posto ovakvih napada uzrokovano je ljudskim faktorom. Ljudi čine jednu od glavnih karika u obrani organizacije od cyber kriminala, stoga je presudno da se na zaposlenike gleda kao na cjelinu i ključno je da sve razine zaposlenika - od IT profesionalaca, menadžmenta do svih ostalih u sustavu budu adekvatno educirani kako bi se točke ranjivosti organizacije smanjile na minimum.

MarketsandMarkets predviđa da će se veličina globalnog tržišta kibernetičke sigurnosti povećati s procijenjene vrijednosti od 173,5 milijardi dolara u 2022. na 266,2 milijarde dolara do 2027., uz zbirnu godišnju stopu rasta (CAGR) od 8,9 posto od 2022. do 2027. Neki čimbenici koji pokreću rast tržišta uključuje povećane ciljane kibernetičke napade na poduzeća koji uzrokuju smetnje u radu, rastuću potražnju za IoT sigurnosnim rješenjima, povećane povrede podataka, rastuću zabrinutost zbog kibernetičkih napada na kritičnu infrastrukturu.

Međutim, očekuje se da će izazovi u implementaciji i implementaciji rješenja kibernetičke sigurnosti i raznolika priroda sofisticiranih kibernetičkih prijetnji ometati rast tržišta. Upravo je to razlog za razgovor sa Zoranom Kežmanom, voditelj Span centra kibernetičke sigurnosti.