TV EMISIJA

ICT na TI: Domaći ICT sektor otporan je i nastavlja rast

ICT na TI:  Domaći ICT sektor otporan je i nastavlja rast

Nova ICT na Ti televizijska emisija donosi razgovor s predsjednikom HUP ICT-a, udruge koja unutar Hrvatske udruge poslodavaca okuplja domaće IT i telekom tvrtke Hrvojem Josipom Balenom koji ističe kako je domaće ICT tržište stabilno i nastavlja rast.

Pritom napominje da problemi na svjetskom ICT tržištu, poglavito njegovom IT dijelu će ponajviše pogoditi one tvrtke koje su orijentirane prije svega na američko tržište, manje na europske, ali da domaće tvrtke imaju priliku sudjelovati na velikim projektima koji se financiraju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti iz kojeg Hrvatska vuče velika sredstva za digitalizaciju i digitalnu transformaciju javnog i privatnog sektora.

HUP ICT sljedećeg tjedna, točnije 28. studenog u Zagrebu organizira veliku konferenciju Digitalna (R)evolucija gdje će se pokazati primjena ICT rješenja u svakodnevnom poslovanju. Ovom konferencijom HUP-ICT želi ohrabriti male i srednje kompanije na jače korištenje novih tehnologija jer digitalizacija poslovanja više nije pitanje povećanja konkurentnosti nego opstanka i održivosti na tržištu.

Za ubrzanje digitalizacije ključno je proširiti svijest o nepovratnim promjenama koje se događaju, te smanjiti otpor prema korištenju novih tehnologija, a to se na najbolji mogući način može napraviti tako da se prezentiraju uspješni projekti koji su realizirani u drugim kompanijama, pojašnjava Balen.

Podsjetimo, najvažnije snage ICT sektora svakako je računalno programiranja i srodni dijelovi gospodarstva koji ima prosječni rast izvoza 18 posto u zadnjih pet godina. Ukupni prihod ovog segmenta nastavlja rast i prošle godine 16,9 posto u odnosu na godinu dana ranije. Broj zaposlenih je rastao i to oko 9 posto. Ulaganje u istraživanje i razvoj  računalnog segmenta raste 30 posto prosječno u 5 godina, odnosno to je više od jedne četvrtine svih investicija u istraživanje i razvoj.