Zašto potrošači i dalje ne vjeruju IoT uređajima

Zašto potrošači i dalje ne vjeruju IoT uređajima

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) svakako je budućnost i s dolaskom mobilne mreže pete genracije (5G) bit će nešto potpuno normalno. Ali, iako se radi o budućnosti koja stiže kroz sljedeće tri godine, povjerenje potrošača na niskim je razinama i to kroz istraživanje dokazuje Internet Society and Consumers International. No, to nije ništa novo... Iako, rezultati zabrinjavaju.

"Čak 65 posto ispitanika odgovorilo je da ih IoT brine zbog načina na koji se prikupljaju podaci, ali i načina na koji se štite. I to je loša situacija, moramo pridobiti povjerenje potrošača ili situacija neće biti toliko dobra kako se prognoziralo", navodi Internet Society and Consumers International.

Naime, problemi koje IoT ima su ponajprije u nepostojanju regulativa niti standarda, što dovodi do situacije da proizvođači čine uređaje kako god žele pa oni koji ulažu manje novca ne ulažu ništa u njihovu sigurnost. To možda ne bi bio problem u nekom drugom slučaju, ali s obzirom da su svi ioT (ili pametni) uređaji u kućanstvu povezani, dovoljno je iskoristiti najslabiju kariku da bi se došlo do kontrole nad drugim uređajima u toj mreži.

Sve to moglo bi reducirati sjajne prognoze. Prema njima, do 2020. godine će na mreži biti oko 20 milijardi "pametnih" uređaja. To znači da netko mora sve to treba kontrolirati tako da djeluju baš kako treba, da budu korisni, da ljudi kojima služe ne budu u nikakvoj opasnosti od raznih cyber napada, ali i da se mreža ne ruši svako malo jer standardi ne postoje i uređaji različitih proizvođača nisu međusobno kompatibilni. Najgore od svega, malo je i konkretnih znanja o IoT.

Prvenstveno, treba postaviti standarde koji bi osiguravali neometan rad više uređaja odjednom, potrebni su protokoli, regulative i suradnja operatera međusobno. Uz to, potrebna je bolja infrastruktura i znatno brže internetske konekcije. O svemu tome se nije mislilo jer lako je povezati termometar ili neki manji uređaj s pametnim telefonom, ali ukoliko želite kontrolu nad svim uređajima, potrebno je nešto više, kompliciranije i trenutno izvedivo na način koji kod korisnika ne budi povjerenje.

Stoga, da bi sve krenulo prema naprijed potrebno je promijeniti način razmišljanja ljudi, stvarnost koju su postavili lideri tehnoloških kompanija i potom bi se možda moglo početi raditi i na samom povjerenju eventualnih korisnika.

Još iz kategorije

Samsung predstavio najnovijeg člana Galaxy A obitelji – Galaxy A31

Samsung predstavio najnovijeg člana Galaxy A obitelji – Galaxy A31

03.07.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung predstavila je novi Samsung Galaxy A31 pametni telefon koji dolazi s multifunkcionalnom četverostrukom kamerom, vrhunskim Infinity-U zaslonom i snažnom baterijom od 5,000 mAh-a. Također, dolazi s poboljšanim mogućnostima i inovacijama koje odlikuju popularnu Galaxy A obitelj, tvrde u kompaniji.

Predstavljen Cat S42 novi telefon za teške zadatke

Predstavljen Cat S42 novi telefon za teške zadatke

02.07.2020. komentiraj

Bullitt Group, globalni nositelj licence za Cat telefone, predstavio je danas u Londonu Cat S42, otporan i pouzdan pametni telefon spreman za  ekstremne uvjete. Uređaj je dostupan za prednarudžbe, a prve isporuke u Hrvatskoj se očekuju 14. srpnja ove godine.

Novost iz Panasonica u bezzrcalnom svijetu

Novost iz Panasonica u bezzrcalnom svijetu

30.06.2020. komentiraj

Panasonic najavljuje svoj najnoviji fotoaparat bez zrcala LUMIX G100 posebno namijenjen vlogerima i tvorcima sadržaja jer je savršen alat za dijeljenje priče, tvrde u kompaniji i dodaju da uz superlagano i kompaktno tijelo, G100 uklanja potrebu za glomaznom opremom za fotoaparat, dok mogućnost stvaranja fantastičnih slika i videozapisa znači da nećete morati pristati na kompromise u kvaliteti.