Uputstvo za nepravilnu upotrebu vašeg mobilnog telefona!

Uputstvo za nepravilnu upotrebu vašeg mobilnog telefona!

Foto: Fotolia

Ako svoj novi (ili stari) mobilni telefon želite koristiti nesigurno i kako ne treba, sve što morate napraviti jest slijediti ovo malo uputstvo. Rezultati i prateće nezadovoljstvo neće izostati!

SMS je prvo područje koje jamči probleme. Naime, kada dobijete poruku od nepoznate osobe (ili broja), prvo što morate napraviti jest odgovoriti na nju. Uz mogućnost da vam takva revnost proizvede dodatne troškove (sjetite se samo svih onih priča o tisućama eura koje su korisnicima došle na naplatu na mjesečnom računu zbog slanja poruka na nepoznate brojeve), ujedno pošiljatelju nečasnih namjera dodatno potvrđujete da je vaš broj valjan te da vas i ubuduće može "salijetati". Jer, baš je dobro dobiti tajanstveni SMS!

Nekorištenje sigurnosnih aplikacija i neinstaliranje sigurnosnih nadogradnji za operacijski sustav mobilnog telefona su također vrlo dobre metode za izazivanje problema. Sigurnosne aplikacije mogu identificirati maliciozne programe koji znaju vrebati s online dućana za aplikacije te često imaju sustav za zaštitu mobitela od gubitka ili krađe (na način da se uređaj može locirati ili s njega udaljeno izbrisati svi osjetljivi podaci).

S obzirom na to da je operacijski sustav na suvremenim mobitelima po svojim karakteristikama vrlo sličan onom na osobnim računalima, podložan je greškama i sigurnosnim propustima, a koje je neophodno ispraviti zakrpama. Proizvođač ih stoga, s vremena na vrijeme, objavljuje te u smislu veće sigurnosti preporučuje da se instaliraju. Dakako, s obzirom na to da je vaš cilj nepravilna upotreba, jedini pravi pristup je ne opterećivati se navedenim. Kakve sigurnosne aplikacije? Kakve nadogradnje? Kome to služi? Čemu? Kakvi bakrači? Ma, nepotrebne komplikacije!

Svi znaju da korištenje PIN-a, lozinke ili uzorka za zaključavanje mobitela povećava njegovu sigurnost te postavlja još jednu proceduru koja se mora zaobići kako bi netko neovlašten mogao koristiti vaš mobitel. Time zapravo "kupujete vrijeme" da, npr., uz pomoć sigurnosne aplikacije locirate svoj uređaj ili pak s njega uklonite svoje podatke. No, s obzirom da sigurnosnu aplikaciju ne koristite, kakva je svrha koristiti PIN ili lozinku? Osim toga, svaki puta kada i vi sami želite koristiti mobitel morate upisivati šifru. Kakva gnjavaža!!! Vaš mobitel najbolje radi kada je javno dobro i kada mu svatko može pristupiti u svako vrijeme! Još samo recite da zaključavate vrata od kuće ili stana, ili svojeg automobila...

Mukte. Predivna riječ! A mukte Wi-Fi bežična mreža je još ljepša! Svaki puta kada na svojem mobilnom telefonu identificirate postojanje javne bežične mreže, obavezno se spojite na nju te što prije započnite s nizom aktivnosti koje prenose vaše privatne podatke - korisnička imena, lozinke i osobnu korespondenciju. Tako, u kolegijalnom duhu, svim drugim osobama na toj mreži (a koje posjeduju dovoljno znanja i zlobe) možete omogućiti puni uvid u vaš digitalni i privatni život! Pravi Wi-Facebook! Sve to ne bi bilo moguće (odnosno bilo bi daleko teže) da koristite mobilnu vezu i podatkovni plan kojeg imate u sklopu pretplate. To svakako valja izbjegavati!

 

NAPOMENA: "savjeti" izneseni u prilogu su cinične i ironične naravi, a kako bi se naglasila problematika. Svim čitateljima, u svakom slučaju, savjetujemo da odgovorno koriste svoje uređaje - u skladu s valjanim uputama i preporukama o sigurnosti!

Još iz kategorije

Huawei u Zagrebu predstavio novu P30 seriju

Huawei u Zagrebu predstavio novu P30 seriju

18.04.2019. komentiraj

Kineski Huawei u Hrvatskom je domu likovnih umjetnika u Zagrebu predstavio svoju P30 seriju pametnih telefona. Nove mobilne perjanice predstavljene su 26. ožujka na ekskluzivnom događaju u Parizu, a ovom ih je prigodom pobliže mogla upoznati šira javnost u Hrvatskoj.

Panasonic predstavio konceptni prozirni OLED zaslon

Panasonic predstavio konceptni prozirni OLED zaslon

17.04.2019. komentiraj

Panasonic je na sajmu Salone del Mobile, najvećoj i najprestižnijoj svjetskoj izložbi namještaja i lifestyle proizvoda, predstavio konceptni prozirni OLED zaslon. Taj je koncept predstavljen u sklopu instalacije švicarske marke namještaja Vitra.

Hangar18 otvorio prvu trgovinu u Irskoj

Hangar18 otvorio prvu trgovinu u Irskoj

16.04.2019. komentiraj

Početkom travnja, otvoren je prvi NOA “brand shop” u Irskoj u jednom od najvećih shopping centara u Sjevernom Dublinu, Swords Pavilions. Ovo prva otvorena trgovina od ukupno 100 planiranih u EU, te prva od 15 planiranih u Irskoj, ističu u Hangar18 koji stoji iza branda Noa. Njihov brand pametnih telefona i televizora Noa je postala prepoznat brand u Europi, a i šire te će nastaviti s izvozom i otvaranjem novih tržišta u narednom razdoblju.