Uputstvo za nepravilnu upotrebu vašeg mobilnog telefona!

Uputstvo za nepravilnu upotrebu vašeg mobilnog telefona!

Foto: Fotolia

Ako svoj novi (ili stari) mobilni telefon želite koristiti nesigurno i kako ne treba, sve što morate napraviti jest slijediti ovo malo uputstvo. Rezultati i prateće nezadovoljstvo neće izostati!

SMS je prvo područje koje jamči probleme. Naime, kada dobijete poruku od nepoznate osobe (ili broja), prvo što morate napraviti jest odgovoriti na nju. Uz mogućnost da vam takva revnost proizvede dodatne troškove (sjetite se samo svih onih priča o tisućama eura koje su korisnicima došle na naplatu na mjesečnom računu zbog slanja poruka na nepoznate brojeve), ujedno pošiljatelju nečasnih namjera dodatno potvrđujete da je vaš broj valjan te da vas i ubuduće može "salijetati". Jer, baš je dobro dobiti tajanstveni SMS!

Nekorištenje sigurnosnih aplikacija i neinstaliranje sigurnosnih nadogradnji za operacijski sustav mobilnog telefona su također vrlo dobre metode za izazivanje problema. Sigurnosne aplikacije mogu identificirati maliciozne programe koji znaju vrebati s online dućana za aplikacije te često imaju sustav za zaštitu mobitela od gubitka ili krađe (na način da se uređaj može locirati ili s njega udaljeno izbrisati svi osjetljivi podaci).

S obzirom na to da je operacijski sustav na suvremenim mobitelima po svojim karakteristikama vrlo sličan onom na osobnim računalima, podložan je greškama i sigurnosnim propustima, a koje je neophodno ispraviti zakrpama. Proizvođač ih stoga, s vremena na vrijeme, objavljuje te u smislu veće sigurnosti preporučuje da se instaliraju. Dakako, s obzirom na to da je vaš cilj nepravilna upotreba, jedini pravi pristup je ne opterećivati se navedenim. Kakve sigurnosne aplikacije? Kakve nadogradnje? Kome to služi? Čemu? Kakvi bakrači? Ma, nepotrebne komplikacije!

Svi znaju da korištenje PIN-a, lozinke ili uzorka za zaključavanje mobitela povećava njegovu sigurnost te postavlja još jednu proceduru koja se mora zaobići kako bi netko neovlašten mogao koristiti vaš mobitel. Time zapravo "kupujete vrijeme" da, npr., uz pomoć sigurnosne aplikacije locirate svoj uređaj ili pak s njega uklonite svoje podatke. No, s obzirom da sigurnosnu aplikaciju ne koristite, kakva je svrha koristiti PIN ili lozinku? Osim toga, svaki puta kada i vi sami želite koristiti mobitel morate upisivati šifru. Kakva gnjavaža!!! Vaš mobitel najbolje radi kada je javno dobro i kada mu svatko može pristupiti u svako vrijeme! Još samo recite da zaključavate vrata od kuće ili stana, ili svojeg automobila...

Mukte. Predivna riječ! A mukte Wi-Fi bežična mreža je još ljepša! Svaki puta kada na svojem mobilnom telefonu identificirate postojanje javne bežične mreže, obavezno se spojite na nju te što prije započnite s nizom aktivnosti koje prenose vaše privatne podatke - korisnička imena, lozinke i osobnu korespondenciju. Tako, u kolegijalnom duhu, svim drugim osobama na toj mreži (a koje posjeduju dovoljno znanja i zlobe) možete omogućiti puni uvid u vaš digitalni i privatni život! Pravi Wi-Facebook! Sve to ne bi bilo moguće (odnosno bilo bi daleko teže) da koristite mobilnu vezu i podatkovni plan kojeg imate u sklopu pretplate. To svakako valja izbjegavati!

 

NAPOMENA: "savjeti" izneseni u prilogu su cinične i ironične naravi, a kako bi se naglasila problematika. Svim čitateljima, u svakom slučaju, savjetujemo da odgovorno koriste svoje uređaje - u skladu s valjanim uputama i preporukama o sigurnosti!

Još iz kategorije

Cijene SSD-ova bi uskoro mogle znatno porasti

Cijene SSD-ova bi uskoro mogle znatno porasti

22.07.2019. komentiraj

Proteklih mjeseci cijene radne memorije i SSD diskova bile su poprilično niske u odnosu kako znaju biti, ali to vrijeme blagostanja polako završava pa svi kojim treba prostora za pohranu ili više memorije na računalima, trebali bi požuriti s kupovinom pa da izbjegnu neminovan rast cijena.

Novi veliki memorijski čipovi za pametne telefone iz Samsunga

Novi veliki memorijski čipovi za pametne telefone iz Samsunga

22.07.2019. komentiraj

Korejski Samsung objavio je kako je krenula serijska proizvodnja 12GB LPDDR5 mobilnog DRAM-a. Osim što je prilagođeno 5G značajkama i umjetnoj inteligenciji u izradi budućih pametnih telefona, novo rješenje ubrzat će rast segmenta memorije. Samsung krajem mjeseca planira započeti i masovnu proizvodnju paketa te memorije pri čemu će svaki modul sadržavati osam 12GB čipova.

Sony predstavio nove bežične slušalice s potiskivanjem buke

Sony predstavio nove bežične slušalice s potiskivanjem buke

21.07.2019. komentiraj

Kompanija Sony proširila je seriju 1000X dodatkom nove generacije bežičnih slušalica. Model WF-1000XM3 odlikuje tehnologija potiskivanja buke koja je poboljšana novim HD procesorom QN1 i Dual Noise Sensor tehnologijom.