U sljedeće tri godine bit će isporučeno milijardu GenAI pametnih telefona

U sljedeće tri godine bit će isporučeno milijardu GenAI pametnih telefona
Depositphotos

Ova će godina biti ključna za Generative AI (GenAI) pametne telefone s preliminarnim podacima koji predviđaju da će njihove isporuke doseći preko 100 milijuna jedinica u 2024., prema Counterpoint Researchu. Do 2027. godine isporuke pametnih telefona GenAI doseći će 522 milijuna jedinica, rastući uz CAGR od 83 posto.

Counterpoint Research definira GenAI pametne telefone kao podskup pametnih telefona s umjetnom inteligencijom koji koristi Generative AI za stvaranje originalnog sadržaja, a ne samo za pružanje unaprijed programiranih odgovora ili obavljanje unaprijed definiranih zadataka. Ovi će uređaji nativno pokretati modele umjetne inteligencije optimizirane za veličinu i dolaziti s određenim hardverskim specifikacijama. Naš kratkoročni GenAI krajolik vidi planove OEM-a koji se dotiču četiri glavna područja – pružanje informacija, izgradnja slike, prijevod uživo i aplikacije osobnog asistenta.

Samsung i Qualcomm neposredni su predvodnici jer ih trenutna ponuda proizvoda i mogućnosti pozicioniraju kao prve pokretače. Slično onome što je učinio sa sklopivim uređajima, Samsung će vjerojatno osvojiti gotovo 50 posto udjela u sljedeće dvije godine, a slijede ga ključni kineski OEM proizvođači kao što su Xiaomi, vivo, HONOR i OPPO. Samsung je ranije istaknuo slučaj korištenja svog Galaxy AI-a na pametnim telefonima. Ovo je jedan primjer kako su proizvođači originalne opreme usmjereni na razlikovanje svojih nadolazećih pametnih telefona, a GenAI će igrati ključnu ulogu u toj diferencijaciji. Qualcomm će vjerojatno osvojiti više od 80 posto GenAI tržišta pametnih telefona u sljedeće dvije godine. MediaTek će vjerojatno sustići svoje uređaje temeljene na Dimensity 9300.

“Udio GenAI pametnih telefona na ukupnom tržištu pametnih telefona bit će jednoznamenkasti do sljedeće godine. Ali te brojke neće točno odražavati količinu uzbuđenja i marketinške hiperbole koju očekujemo vidjeti,” rekao je Tarun Pathak, direktor istraživanja u Counterpoint Research. “Radimo na standardnoj definiciji razvijenoj s našim klijentima i partnerima, odražavajući unose ovih ključnih igrača. Sljedeća je godina posvećena učenju i očekujemo da će GenAI pametni telefoni dostići točku preokreta 2026. jer uređaji prodiru kroz šire cjenovne segmente.”

“AI je značajka pametnih telefona posljednjih nekoliko godina. Sada očekujemo pojavu pametnih telefona optimiziranih za pokretanje GenAI modela uz normalnu upotrebu AI u pametnim telefonima. Vjerojatni slučajevi upotrebe uključivat će stvaranje personaliziranijeg sadržaja, pametnije digitalne pomoćnike s jedinstvenim osobnostima i stilovima razgovora, preporuke sadržaja i više. Međutim, to će također zahtijevati rješavanje problema kao što je nailazak na memorijska ograničenja i vjerojatno će dovesti do hibridnog pristupa u nekim slučajevima. Ipak, jedno je sigurno – ulazimo u eru u kojoj se korisnici pametnih telefona više ne moraju usklađivati sa svojim uređajima; bit će obrnuto s GenAI pametnim telefonima,” rekao je Peter Richardson, potpredsjednik i direktor istraživanja u Counterpoint Research.