OČEKIVAN TREND

Tržište pametnih telefona započelo je 2024. snažnim rastom u prvom tromjesečju

Brendovi masovnog tržišta jašu na valu tržišta u razvoju koja se oporavljaju, dok oprezno skladište komponente

Tržište pametnih telefona započelo je 2024. snažnim rastom u prvom tromjesečju
Depositphotos

Prema istraživanju tvrtke Canalys, svjetsko tržište pametnih telefona doživjelo je rast od 10% na godišnjoj razini u prvom kvartalu 24., dosegnuvši 296,2 milijuna jedinica. Tržište je poslovalo bolje od očekivanog, dosegnuvši dvoznamenkasti rast nakon deset teških kvartala. Porast je prvenstveno potaknut dobavljačima koji su uveli osvježene portfelje i makroekonomskom stabilizacijom u tržišnim gospodarstvima u nastajanju.

Samsung je ponovno preuzeo vodeću poziciju, isporučivši 60,0 milijuna jedinica, potaknut ažuriranjima svoje A-serije i ranih premium ponuda. Apple je pao na drugo mjesto, isporučivši 48,7 milijuna jedinica, budući da je doživio dvoznamenkasti pad zbog problema na svojim glavnim tržištima. Xiaomi je zadržao treće mjesto s 40,7 milijuna isporuka i 14% tržišnog udjela. TRANSSION i OPPO zaokružili su prvih pet, isporučivši 28,6 milijuna odnosno 25,0 milijuna jedinica, čime su osigurali 10% odnosno 8% tržišnog udjela.

“Samsungovo lansiranje S24 odražava ključni trenutak u njegovoj AI i premium strategiji, s potencijalom da preoblikuje industriju,” komentirao je viši analitičar Canalysa Sanyam Chaurasia. “U usporedbi s prošlogodišnjim izdanjem S23, Samsung je lansirao Galaxy S24 mjesec dana ranije i isporučio 13,5 milijuna jedinica, što je rast isporuke od 35% u odnosu na prethodnu godinu u prvom kvartalu. Faktor privlačenja Galaxy AI-ja, veliki broj maloprodajnih mjesta koja podižu korisničko iskustvo i bolja strategija za izlazak na tržište, potaknuli su snažnu izvedbu Galaxy S24. Osim osnaživanja Samsungovog vrhunskog pozicioniranja, to također signalizira širi pomak u industriji pametnih telefona prema inovacijama vođenim umjetnom inteligencijom. Samsung će nastojati iskoristiti svoj rani zamah izradom uvjerljivih vrijednosnih prijedloga za korisnike s Galaxy AI; učvršćivanje vrhunske konkurentnosti i poticanje postojanosti marke.”

"Brendovi masovnog tržišta jašu na valu tržišta u razvoju koja se oporavljaju, dok oprezno skladište komponente", primijetio je analitičar Canalysa Runar Bjørhovde. „Uz poboljšane uvjete zaliha na početku 2024., ove marke postigle su snažne performanse svojim osvježenjima portfelja. Dobavljači kao što su Xiaomi i TRANSSION doživjeli su snažan godišnji rast od 33% odnosno 86%, potaknut snažnim isporukama svojih najnovijih modela na tržišta Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike. Osim tekuće stabilizacije na tržištima u nastajanju, ove marke pojačavaju proizvodnju i skladište sirovine u očekivanju daljnjeg povećanja troškova Troškova materijala (Bill of Materials - BoM). Ovi brendovi pomno će pratiti situaciju potražnje i nastojat će prenijeti rastuće troškove na potrošače, što će rezultirati višim ukupnim ASP-ovima.”

“U 2024. dobavljači će zadržati oprezan stav, fokusirajući se na udio novčanika, upravljanje zalihama i optimizaciju opskrbnog lanca. U međuvremenu, istraživanje načina za komercijalizaciju generativnog AI vala ostaje ključno za sve igrače unutar ekosustava uređaja,” dodao je Chaurasia.

“Evolucija rješenja umjetne inteligencije na uređajima za pametne telefone uvelike ovisi o strateškim savezima među markama, dobavljačima čipseta i softverskim tvrtkama. Dobavljači će tražiti otvorenu suradnju s vodećima u industriji kako bi krajnjim korisnicima donijeli jedinstvena i personalizirana AI rješenja. Dugoročno gledano, dobavljači će nastojati dovesti ove značajke umjetne inteligencije u srednje cjenovne razrede kako bi dodali više korisnika svojim izvornim ekosustavima umjetne inteligencije. Osim toga, širenje ekosustava putem integracije više uređaja i strateških partnerstava povećava potencijal prihoda, naglašavajući duboki utjecaj AI-ja na uređaju na korisnička iskustva i profitabilnost robne marke“, zaključuje Chaurasia.