DOBAR POČETAK GODINE

Tržište pametnih telefona poraslo je 6 posto u prvom tromjesečju 2024.

Samsung je u prvom kvartalu nadmašio Apple u isporukama s ostvario 20 posto udjela, dok Apple dominira tržišnim prihodima s 43 posto udjela

Tržište pametnih telefona poraslo je 6 posto u prvom tromjesečju 2024.
Depositphotos

Globalne isporuke pametnih telefona porasle su za 6 posto u prvom kvartalu 2024., prema najnovijem istraživanju usluge Market Monitor tvrtke Counterpoint Research. Rast se uglavnom pripisuje snažnom učinku u ključnim regijama kao što su Europa, Bliski istok i Afrika (MEA) te Karibi i Latinska Amerika (CALA).

„Isporuke pametnih telefona porasle su tijekom prvog tromjesečja jer su tržišta u razvoju nastavila svoj snažan zamah, dok je Europa, posebno srednja i istočna Europa, porasla najviše u usporedbi s teškim prvim tromjesečjem 2023. Potražnja potrošača na tim tržištima postupno raste, a razine zaliha su se poboljšale . MEA je bila najbrže rastuća regija zahvaljujući velikim isporukama TECNO-a, Xiaomija i HONOR-a. Kina je također porasla na godišnjoj razini zahvaljujući snažnoj novogodišnjoj prodaji i Huaweijevom povratku. Indijsko tržište također je zabilježilo rast zahvaljujući izlasku iz 2023. sa zdravim razinama zaliha. Zrela tržišta Sjeverne Amerike i Japana smanjila su se u odnosu na isto razdoblje 2023.,” rekao je Prachir Singh, viši analitičar u Counterpoint Researchu.

Globalni prihodi od pametnih telefona porasli su za 7 posto i dosegnuli najveću vrijednost ikada u prvom kalendarskom kvartalu. Cjenovni segment preko 800 dolara bio je najbrže rastući, bilježeći dvoznamenkasti rast i čineći 18 posto isporuka pametnih telefona, što je povećanje od 2pp u usporedbi s prvim kvartalom 23. Apple je predvodio prihode na tržištu pametnih telefona s udjelom od 43 posto, iako su njegovi prihodi pali za 11 posto. Prihodi Samsunga porasli su 2 posto, potaknuti povećanjem ASP-a, dok su isporuke ostale nepromijenjene. Među prvih pet OEM-ova, rast prihoda Xiaomija bio je najbrži zbog snažnog učinka na njegovim ključnim tržištima. Prihodi za tržište izvan prvih pet OEM-ova također su značajno porasli, potaknuti povećanjem prihoda od robnih marki Huawei, HONOR i Transsion.

“Oštra konkurencija u Kini, rekordno niske nadogradnje u SAD-u i teška usporedba od prošle godine zbog prebacivanja ponude iPhonea 14 Pro na 1. kvartal 23. utjecali su na performanse iPhonea. Međutim, bilo je i dobrih strana. Poboljšana kombinacija proizvoda s 15 Pro koji imaju bolje performanse od svojih prethodnika i sve veći otisak na tržištima u razvoju pomogli su Appleu u zaustavljanju nekih padova. Tržišta u nastajanju posebno pružaju dugoročne prilike za rast. Također očekujemo da će uključivanje GenAI-ja kasnije ove godine doprinijeti nadogradnjama iPhonea”, rekao je Jeff Fieldhack, direktor istraživanja u Counterpoint Research.

Samsung je ponovno zauzeo prvo mjesto i predvodio globalnu isporuku pametnih telefona tijekom tromjesečja. Korejska tvrtka također je tijekom tromjesečja dosegla najveći ASP ikada. Među najvećim brendovima pametnih telefona iz Kine, Xiaomi i vivo bilježe rast. Dok je Xiaomi zabilježio rast na gotovo svim svojim ključnim tržištima, vivo je ostvario snažan učinak na tržištima u razvoju azijsko-pacifičkog područja, uključujući Indiju. Huawei, HONOR i Transsion ostali su ključni brendovi koji su ostvarili dobitak tijekom tromjesečja. Huawei je ostvario velike dobitke u Kini i osvojio udio u vodećim markama. OPPO je doživio pad isporuke zbog jake konkurencije na ključnim tržištima poput Kine. Marka je također dala prednost vrijednosti nad isporukama, uz pomak prema guranju uređaja s višim ASP-om na tržištima u razvoju.

“Očekuje se da će rast biti spor, ali stabilan u bliskoj budućnosti. Međutim, očekuje se da će prihodi rasti brže jer će se tekući trend premiumizacije vjerojatno nastaviti, posebno s porastom novih faktora oblika i mogućnosti kao što su sklopivi uređaji i GenAI. Više od 10 OEM-ova dosad je lansiralo više od 30 pametnih telefona koji podržavaju GenAI. Procjenjujemo da će GenAI-jev udio u ukupnim isporukama pametnih telefona dosegnuti 11 posto do 2024. godine,” rekao je Tarun Pathak, direktor istraživanja u Counterpoint Research.