Pametni telefoni

Tjedan dana uz Huawei P60 Pro

Tjedan dana uz Huawei P60 Pro
Dražen Tomić / Tomich Productions

Na ICTbusiness.info rijetko kada radimo recenzije pametnih telefona, no poneki od njih ipak nas zainteresiraju pa je tako to ovog puta slučaj s novim flagship modelom Huawei P60 Pro. Bio nam je to drugi telefon iz Huaweija u nizu koji se pokazao odličnim i kada je riječ o funkcionalnostima bez obzira na to što nema sve Googleove alate.

Uz Huawei AppGallery, ali i GSpace za sve one koji bez Googla ne mogu sve potrebne aplikacije su lako dostupne i sve što je potrebno za svakodnevni rad lako je pronaći i instalirati. Ipak usprkos svemu tome, nas je ponajviše zanimalo da kao i jednog od njegovih prethodnika testiramo kada je riječ o mobilnoj fotografiji. I tada, kao nekoga tko uživa i privatno i poslovno u fotografiji Huawei P60 Pro donosi iznimne mogućnosti mobilne fotografije.

I bez obzira da li se radi o danu ili noći, fotografije su zaista odlične. Dio onog što smo snimili i željeli objaviti možete vidjeti u galeriji. Ono što odlikuje fotografije su velika dubina boja, odlično i brzo fokusiranje, kvalitetno korištenje višestrukih mogućnosti fotografije i svakako vrlo moćan optički i digitalno zoom.  Pritom svakako treba istaknuti kako se radi o odličnom suputniku u šetnji gradom kada neke vama posebne trenutke ili kadrove želite zabilježiti brzi i jednostavno.

Kada se pogledaju kamere i njihove mogućnosti jasno je da se Huawei može pohvaliti velikim dinamički rasponom. Prema viđenom one je zaista izvrstan za sve tri njegove kamere. Pritom je kod fotografija količina detalja zaista impresivna čak i na ultraširokokutnoj. U ovom slučaju to nije baš bilo lako za očekivati s obzirom na razliku u odnosu na druge dvije kamere i količini megapiksela s kojima ova kamera barata.

Moramo se stoga dotaknuti tehničkih mogućnosti kamera. To je moguće zahvaljujući prije svega glavnoj kameri od 48 MP s varijabilnim otvorom blende od f/1.4 do f/4.0 koju je moguće koristiti u 10 stopa. Tu je još telefoto kamera od 48 MP koja ima f/2.1 otvor blende i 3,5x optički zoom. Tu je i ultraširokokutna kamera  sa „samo“ 13 MP te f/2.2 otvorom blende.

Što se tiče video snimaka Huawei P60 Pro nudi mogućnost 4K video, a s ovakvim kamerama količina detalja je zaista za mobilni video zaista odlična. Pritom treba naglasiti kako uređaj može snimati i 4K video u 60 fps-a ne samo sa stražnjom već i s prednjom kamerom odnosno selfie kamerom. Nju nismo puno spominjali kod fotografije ali treba istaknuti da nudi vrlo široke kadrove i gotovo je identična širokokutnoj na stražnjoj strano i jedina je razlika da ona ima otvor nešto veći i to f/2.4.

Naravno za dobar izgled mobilne fotografije tu je i mogućnost da se napravi saturiranja fotografija i to uz pomoć XMAGE filtera koji su Huaweijeve produkcije došli na mjesto Leicinih kakve smo nekad imali. 

Vratimo se malo korištenju Huawei P60 Pro u svakodnevnom radu kao našeg supatnika u tjedan dana u obliku drugog ne glavnog telefona. Odlično mu je trajanje baterije, zaslon i u uvjetima snažnog vanjskog osvjetljenja prije svega na suncu omogućuje lako čitanje vijesti, pregledavanje fotografija i surfanje i upravljanje web portalom.