BUDUĆNOST INDUSTRIJE

Stižu hibridni AMD-ovi procesori, a za dizajn će se brinuti umjetna inteligencija

Stižu hibridni AMD-ovi procesori, a za dizajn će se brinuti umjetna inteligencija

Konkurentnost potiče inovativnost i AMD to jako dobro zna pa se okreće hibridnoj arhitekturi za procesore (CPU), u čemu će pomagati umjetna inteligencija. No oni će ugledati svjetlo dana tek u godinama koje dolaze. Ali, najavio ih je AMD-ov direktor tehnologije (CTO) Mark Papermaster pa znači da sasvim sigurno dolaze, odnosno, da se na njima uvelike radi.

Riječ je o tiču dizajna s većim jezgrama, dizajniranima za performanse, pomiješanima s manjim jezgrama za učinkovitost. Nešto slično Intel već radi sa svojom 13. generacijom čipova.

Papermaster naglašava da će se u narednom periodu povećati potreba za statičkim CPU jezgrama, kao i potreba za dodatnim "ubrzanjem". Ukratko, podatkovni centri, računala i sustavi općenito trebaju bolje performanse, kao što je to oduvijek. Ali, neki limiti postoje pa treba biti domišljat.

Također, nikad se još svijet tehnologije nije susreo s nečim naprednim kao umjetna inteligencija, koja zahtijeva sve više računalne moći, samim tim i procesorske. Više nije prisutna samo u cloudu, gdje se obavlja najveći dio njenog treninga i učenja, već će sve češće biti prisutna u aplikacijama "u rubu" (eng. in the edge).

Samo, nije umjetna inteligencija prisutna samo u tom smislu, ona se koristi za dizajn čipova već danas, ponajprije za optimizaciju i pozicioniranje, s ciljem da čipovi budu što je moguće moćniji s obzirom na veličinu. Dakle, umjetna inteligencija pomaže da se od manje dobije više.

Naravno, dalek je put do savršenstva i Papermaster to napominje.

"Nema sumnje da smo upravo u tako ranoj fazi u kojoj možete početi razmišljati o generativnoj umjetnoj inteligenciji kako biste zapravo stvorili nove pristupe i nadogradili postojeće dizajne koje imate. Danas to radimo pomoću softvera. Dakle, tko bi pomislio da bi aplikacija GitHub Copilot mogla biti tako brzo prihvaćena? Obično je za prožimanje novih alata za dizajn potrebno dosta vremena, ali mi već eksperimentiramo s Copilotom i tražimo kako bi se mogao najbolje implementirati", kazao je AMD-ov CTO.

Napredak umjetne inteligencije sve je iznenadio i u bliskoj budućnosti ćemo vidjeti njenu korisnost kroz razne segment tehnologije, a čipovi su jedan od temelja...