Smanjenje prodaje PC monitora

Smanjenje prodaje PC monitora
Depositphotos / Ilustracija

Uz smanjenje prodaje osobnih računala, isporuke PC monitora su se smanjile za 18,3 posto na godišnjoj razini u četvrtom kvartalu 2022. (4Q22), što je dovelo do godišnjeg pada od 5,9 posto za cijelu 2022. godinu, prema IDC-u. S nešto više od 30,5 milijuna jedinica, rezultati za 4. tromjesečje 2022. označavaju najnižu količinu u četvrtom tromjesečju otkako je IDC počeo pratiti tržište 2008. godine.

Međutim, neuspjeh je bio očekivan zbog izazovnog makro okruženja, koje je pogodilo i potrošačku i komercijalnu potražnju, a rezultati su bili blizu prognoziranog pada od 16,2 posto u isporukama u četvrtom tromjesečju. Nakon neviđene ekspanzije tijekom ranijih razdoblja pandemije, potaknute radom od kuće i potrebama igranja, potražnja za potrošačkim monitorima počela je usporavati. Kupnja komercijalnih monitora također je bila pogođena jer su se ekonomski osjećaji pogoršali u drugom dijelu 2022.

Kao rezultat pogoršanih gospodarskih uvjeta, IDC očekuje da će se isporuke u 2023. smanjiti za dodatnih 9,8 posto jer dugotrajne zalihe i mlaka potražnja opterećuju tržište. U 2024. trebao bi doći do laganog oporavka koji će podići količine isporuka iznad razina prije pandemije kako se zalihe budu poboljšavale. Iza 2024. IDC očekuje daljnju stabilizaciju na temelju veće instalirane baze koja je stvorena hibridnim radom i rastom monitora za igre.

"Godišnji obujam iznosio je u prosjeku oko 125 milijuna prije COVID-19, a zatim je skočio na preko 135 milijuna za svaku od posljednje tri godine. Trebat će neko vrijeme da se prašina slegne. Potrošači i tvrtke ponovno kalibriraju svoje prioritete, ali mi ostajemo uvjeren da će velik dio nedavno proširene instalirane baze biti potaknut na nadogradnju u nadolazećim godinama“, ističe Jay Chou iz IDC-a.