Usporenje tržišta, Lenovo povećao tržišni udjel na PC tržištu i dalje je prvi

Usporenje tržišta, Lenovo povećao tržišni udjel na PC tržištu i dalje je prvi
DepositPhotos

Prema preliminarnim rezultatima Gartnera, isporuke osobnih računala diljem svijeta iznosile su ukupno 68 milijuna jedinica u trećem tromjesečju 2022., što je pad od 19,5 posto u odnosu na treći kvartal 2021. Ovo je najstrmiji pad tržišta otkako je Gartner počeo pratiti tržište osobnih računala sredinom 1990-ih i četvrto uzastopno tromjesečje pada iz godine u godinu.

"Rezultati ovog kvartala mogli bi označiti novo usporavanje tržišta osobnih računala", rekla je Mikako Kitagawa, direktorica analitičara u Gartneru. “Dok su se prekidi u opskrbnom lancu konačno smanjili, velike zalihe sada su postale veliki problem s obzirom na slabu potražnju za osobnim računalima i na potrošačkom i na poslovnom tržištu. Prodaja za povratak u školu završila je s razočaravajućim rezultatima unatoč velikim promocijama i padu cijena, zbog nedostatka potrebe jer su mnogi potrošači kupili nova računala u posljednje dvije godine. S poslovne strane, geopolitičke i ekonomske neizvjesnosti dovele su do selektivnije potrošnje na IT, a računala nisu bila na vrhu popisa prioriteta“, tvrdi Mikako Kitagawa.

Prva tri dobavljača na svjetskom tržištu osobnih računala ostala su nepromijenjena u trećem kvartalu 2022., a Lenovo je zadržao prvo mjesto u isporukama s 25,2 posto tržišnog udjela, ispred HP-a (18,7 posto udjela) i Della (17,7 posto udjela). Sva tri su zabilježila pad isporuka u usporedbi s istim razdobljem prošle godine: Lenovo je pao 15,3 posto, HP je izgubio 27,9 posto, a Dell je bio u padu od 21,1 posto u usporedbi s trećim kvartalom 2021. godine.

Lenovo je dobio tržišni udio u usporedbi s prošlom godinom, iako su isporuke opale iz godine u godinu. Iako su ukupne isporuke tvrtke pale u svim regijama osim u Kanadi, tržište stolnih računala u regiji EMEA zabilježilo je rast, potaknut početkom proizvodnje u prvom vlastitom proizvodnom pogonu Lenova u Europi koji je otvoren u Mađarskoj u lipnju 2022.

HP je doživio izazovno tromjesečje s oštrim padom ukupnih globalnih isporuka. HP je zabilježio rast u odabranim regijama na tržištu stolnih računala, ali ukupne isporuke prijenosnih računala pretrpjele su pad. Dell je smanjio razliku u tržišnom udjelu u odnosu na HP, bilježeći rast na tržištu stolnih računala u svim regijama osim u azijsko-pacifičkoj. Međutim, isporuke Dell prijenosnih računala pale su u svim regijama osim u Japanu.

Tržište osobnih računala u SAD-u palo je za 17,3 posto u trećem tromjesečju 2022., što je peti uzastopni kvartal pada isporuka u odnosu na prošlu godinu. Usporena prodaja prijenosnih računala dovela je do pada cjelokupnog američkog tržišta, no tržište stolnih računala pokazalo je skroman rast potaknut smanjenom potražnjom među tvrtkama, kao i kupnjom u javnom sektoru. Tržište osobnih računala u regiji EMEA smanjilo se 26,4 posto u odnosu na prethodnu godinu u trećem kvartalu, dosegnuvši 17 milijuna jedinica - najveći pad među svim regijama. Ovo je treće negativno tromjesečje za EMEA tržište računala nakon procvata na početku pandemije. Isključujući Japan, azijsko-pacifičko tržište opalo je 16,6 posto, uglavnom zbog usporenih isporuka u Kini.