Najveći tromjesječni pad tržišta pametnih telefona

Najveći tromjesječni pad tržišta pametnih telefona

Foto: DepositPhotos

Prema preliminarnim podacima IDC-a, svjetske isporuke pametnih telefona pale su 9,7 posto u odnosu na prošlu godinu na 301,9 milijuna jedinica u trećem kvartalu 2022. (3Q22). Pad označava najveći pad u trećem tromjesečju ikada i peto uzastopno tromjesečje pada za tržište pametnih telefona jer se isporuke nastavljaju boriti usred oslabljene globalne potražnje i gospodarskih neizvjesnosti.

"Većina pada dolazi iz tržišta u razvoju gdje su nedostatak potražnje, sve veći troškovi i inflacija utjecali na potrošače s nižim raspoloživim prihodima", rekla je Nabila Popal, direktorica istraživanja IDC-ovog Worldwide Tracker tima.

"S velikim zalihama koje dolaze u tromjesečju, isporuke i narudžbe OEM-a dodatno su smanjene u pokušaju iscrpljivanja zaliha. Iako kineski dobavljači i dalje najviše trpe, pogođeni su svi dobavljači, uključujući Samsung i Apple. Iako je Apple jedini dobavljač koji ostvarilo pozitivan rast u ovom tromjesečju, i dalje se suočavalo s izazovima jer je njegov rast bio zaustavljen na mnogim tržištima, uključujući Kinu, zbog loše makroekonomske situacije. Gledajući do 2023., očekivani oporavak tržišta, za koji i dalje vjerujemo da će se dogoditi, bit će pomaknut dalje u godinu. Štoviše, sada očekujemo strmiji pad isporuka za 2022. i blaži oporavak za 2023“, pojašnjava Popal.

S regionalnog stajališta, očekuje se pad u svim regijama osim srednje i istočne Europe u 3. kvartalu 22. i tijekom cijele godine. Prijašnja očekivanja za Kinu trebala bi ostati relativno nepromijenjena uz pad od nešto više od 12 posto u kvartalu. S obzirom na veličinu Kine, to ima značajan utjecaj na globalne rezultate. Razvijena tržišta poput Sjeverne Amerike, Zapadne Europe i Japana bit će umjereno bolja, ali to još uvijek implicira niske do srednje jednoznamenkaste padove. Tržišta u razvoju u Aziji/Pacifiku, Latinskoj Americi, Bliskom istoku i Africi trebala bi zabilježiti značajniji dvoznamenkasti pad.

"Vidimo da se diljem svijeta razvija jedinstvena dinamika u vezi s prodajom pametnih telefona", rekao je Ryan Reith, potpredsjednik grupe IDC-a za praćenje mobilnih i potrošačkih uređaja u svijetu. "Razvijena tržišta koja često prodaju više vrhunskih uređaja stoje bolje od tržišta u razvoju gdje se pametni telefoni prodaju za djelić cijene. Vjerujemo da je to u velikoj mjeri podržano širenjem planova na rate koji se nude putem telekomunikacijskih kompanija, maloprodajnih kanala, pa čak i izravno od dobavljača. Promotivne aktivnosti oko ponuda za zamjenu također podupiru taj pomak. Međutim, dok gledamo prema sljedećoj godini i kasnije, ako globalno tržište želi rasti, trebat će mu snažan oporavak na tržištima u razvoju da bi se to dogodilo“, tvrdi Reith.

Unatoč izazovnom okruženju, pozicioniranje dobavljača nije se promijenilo u odnosu na prošli kvartal. Samsung je zadržao prvo mjesto s 21,2 posto udjela, Apple je drugi sa 17,2 posto, dok je Xiaomi treći s 13,4 posto udjela. vivo i OPPO završili su kvartal izjednačeni za četvrtu poziciju, svaki s 8,6 posto udjela. Osim Applea, svi su vodeći dobavljači pretrpjeli pad iz godine u godinu. Međutim, dok su Samsung i Xiaomi zabilježili jednoznamenkaste padove, vivo i OPPO nastavili su trpjeti visoke dvoznamenkaste padove.

Još iz kategorije

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

28.11.2022.

Prekidi u najvećem pogonu Hon Hai Technology Groupa u Kini mogli bi ovaj mjesec smanjiti proizvodnju iPhonea za najmanje 30 posto, izvijestio je Reuters. Politika nulte borbe protiv COVID-19 u zemlji nedavno je izazvala široke prosvjede radnika.

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

28.11.2022.

Početkom Adventa globalni tehnološki brend HONOR u Hrvatskoj je snizio cijene svojih trenutačno najpopularnijih pametnih telefona te tako mnogima olakšao kupovinu darova ovih blagdana. Prepuni inovativnih značajki, s dugotrajnom baterijom i povoljnom cijenom, ovi pametni proizvodi nude pregršt naprednih rješenja za današnji digitalni način života te će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Donosimo pregled HONOR uređaja na božićnoj akciji za svačiji ukus i džep.

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

25.11.2022.

Nakon suradnje s Warner Brosom u sklopu projekta Batmobile, zagrebački start-up CircuitMess upravo je postigao novi veliki uspjeh. Otvorili su suradnju sa Sam’s clubom - podružnicom američkog Walmarta čiji predstavnici su prepoznali kvalitetu novog edukacijskog proizvoda Chatter 2.0 te ga naručili u 17,670 primjeraka. Vrijednost ove narudžbe je milijun i tristo dvadeset pet tisuća dolara.