NOVA TEHNOLOGIJA - TO NAM TREBA

Seagate radi na hard disku kapaciteta oko 240TB

Seagate radi na hard disku kapaciteta oko 240TB

U situaciji kad SSD diskovi postaju sve jeftiniji, popularnost tradicionalnih hard diskova je osjetno oslabila. Ali, to ne znači da je priča za njih gotova, dapače.

Jer, kapacitet je još uvijek velika prednost pa velike kompanije ne odustaju od njihove proizvodnje. Seagate je pak otišao korak dalje pa demonstrirao novu tehnologiju hard diska za koju se očekuje da će proširiti kapacitete na čak 240TB po disku u sljedećih desetak godina.

Najnovije magnetsko snimanje potpomognuto toplinom (HAMR) u najsuvremenijim pogonima nudi čak dvostruko veću gustoću podataka od tradicionalnije tehnologije okomitog magnetskog snimanja (PMR) koja se nalazi u hard diskovima. Ali sada je stručni tim iz Seagatea, NIMS-a i Sveučilišta Tohoku uspješno demonstrirao višerazinski HAMR, čime je omogućena još veća gustoća podataka.

Očito, osnovni koncept višerazinskog magnetskog snimanja nije nov. Problem je bio pronaći odgovarajući materijal. A sada tim predvođen Seagateom ima dva FePt-C nanogranularna filma odvojena Ru-C razmaknim slojem s kubičnom kristalnom strukturom.

Podešavanjem snage lasera i magnetskih polja tijekom pisanja, slojevi FePT mogu se rješavati neovisno, čime se udvostručuje kapacitet. Ako to nije bilo dovoljno impresivno, istraživači smatraju da se ovaj pristup može primijeniti na trorazinsko snimanje i možda čak funkcionirati na četiri razine. Ako je tako, gledali biste tvrdi disk s deset ploča, okvirnog kapaciteta od oko 240TB.

Koliki je to iskorak, potvrđuje činjenica da Seagateova trenutna linija BarraCuda dostiže 8GB, dok se HDD-ovi poslovne klase proširuju na 24GB. Dakle, postoji potencijal za desetak puta veći kapacitet.

Iako je sve skupa praktički gotova priča, još nije poznato kako i na koji način će se naći na tržištu. Cijene ovih diskova svakako će biti paprene i to sugerira da bi prvo trebali biti namijenjeni poslovnim korisnicima, odnosno, velikim klijentima.