Samsung, Apple i Xiaomi vodeći na tržištu usprkos velikom padu cijelog tržišta u drugom kvartalu

Samsung, Apple i Xiaomi vodeći na tržištu usprkos velikom padu cijelog tržišta u drugom kvartalu

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Globalne isporuke pametnih telefona pale su na 287 milijuna komada u drugom kvartalu 2022., prema najnovijem izvješću Canalysa. Ovo je najniža tromjesečna brojka od drugog kvartala 2020. kada je pandemija prvi put udarila i usporila cijelo tržište.

Samsung je predvodio tržište sa 61,8 milijuna isporučenih pametnih telefona i 21 posto tržišnog udjela. Unatoč slaboj sezoni, Apple je zadržao drugo mjesto, isporučivši 49,5 milijuna iPhonea za 17 posto tržišnog udjela. Xiaomi je ostao na trećem mjestu s 39,6 milijuna jedinica, dok su OPPO i vivo završili prvih pet sa 27,3 odnosno 25,4 milijuna jedinica.

“Globalno tržište pametnih telefona pati od drugog razdoblja pada isporuka nakon kratkog oporavka 2021., a nagli pad potražnje pogađa vodeće dobavljače”, rekao je analitičar Canalys Research Runar Bjørhovde.

“Unatoč godišnjem rastu od 6 posto, Samsungove isporuke pale su 16 posto u odnosu na prethodni kvartal jer se ovaj proizvođač borio s lošim razinama zaliha, posebno u srednjem rangu. U međuvremenu, solidna potražnja za serijom iPhone 13 u Sjevernoj Americi, Kini i Europi omogućila je Appleu da raste unatoč problemima na tržištu. Vrhunska klasa pametnih telefona pokazala se relativno otpornom tijekom recesije, dok su promocije i opcije financiranja još dodatno pomogle u dostupnosti“, pojašnjava Bjørhovde.

"Glavni kineski dobavljači uspjeli su stabilizirati svoju svjetsku izvedbu u usporedbi s prošlim tromjesečjem unatoč još jednoj rundi dvoznamenkastih međugodišnjih kontrakcija", rekao je Toby Zhu, analitičar Canalysa.

„Nestašice u opskrbnom lancu više nisu najhitniji problem jer se narudžbe komponenti brzo smanjuju, a dobavljači su počeli biti zabrinuti zbog prevelike ponude. To je rezultiralo smanjenjem cijena za ključne komponente, što smanjuje troškove za dobavljače. Postojat će sve veće napetosti u cijelom lancu opskrbe pametnih telefona jer će se slabost potražnje vjerojatno nastaviti dulje vrijeme“, zaključuje Zhu.

Još iz kategorije

Novi gaming monitor Samsunga Odyssey OLED G8 stigao u Hrvatsku

Novi gaming monitor Samsunga Odyssey OLED G8 stigao u Hrvatsku

09.12.2022.

Novi Odyssey OLED G8 monitor za igre, koji je tvrtka Samsung Electronics predstavila na poznatom sajmu IFA 2022 u Berlinu, od sad je dostupan i u Hrvatskoj, ističu iz Samsunga. Odyssey OLED G8 prvi je OLED gaming monitor tvrtke i bit će dostupan u ultratankom, 34-inčnom formatu

IDC predviđa pad tržišta računala i tableta u 2022.

IDC predviđa pad tržišta računala i tableta u 2022.

09.12.2022.

U novoj prognozi IDC -a, izgledi za računala i tablete i dalje se pogoršavaju. Predviđa se da će isporuke računala i tableta u svijetu pasti 11,9 posto u 2022., a količina se smanjila na 456,8 milijuna jedinica, nakon čega je uslijedio daljnji pad 2023. godine.

Tvrtke traže preklopne pametne telefone

Tvrtke traže preklopne pametne telefone

08.12.2022.

Tvrtka Samsung Electronics objavila je da je broj prodanih Galaxy Z Fold i Galaxy Z Flip pametnih telefona za korporativnu upotrebu više nego udvostručen u odnosu na isti period prošle godine. Broj preklopnih pametnih telefona koje je Samsung isporučio poslovnim korisnicima od siječnja do listopada 2022. godine povećan je za 105 posto u usporedbi s istim periodom 2021.