Rekordan rast potražnje za Chromebookovima od čak 74 posto

Rekordan rast potražnje za Chromebookovima od čak 74 posto
Antonio Jularić

Obrazovanje na daljinu postalo je normalno u prošloj godini, zbog čega je povećana prodaja Chromebookova. Ne samo povećana, srušeni su rekordi rastom od čak 74 posto, odnosno, prodanih 29,6 milijuna uređaja.

Podatke donosi Finaria i značajni su jer zahvaljujući tim rezultatima, udio Windows uređaja pala je ispod 80 posto prvi put u povijesti. Naime, Chromebookovi su činili 14,8 poszo tržišta, a ove bi godine trebali dosegnuti 18,5 posto. Očekuje se da će Windows uređaji prestati padati kad stignu na udio od 70 do 75 posto.

Što se proizvođača tiče, najviše je rastao Samsung - čak 400 posto. Isporučeno ih je 1,9 milijuna u odnosu na 400.000 iz 2019. Istovremeno, prvi HP isporučio ih je 9,4 milijuna u odnosu na 5,1 milijuna iz 2019., što je rast od 83 posto.

Na drugom se mjestu nalazi Lenovo sa 6,8 milijuna isporuka u odnosu na 1,7 milijuna iz 2019. To je rast od vrtoglavih 287 posto na godišnjoj razini. Samo tijekom četvrtog kvartala isporučeno je 2,8 milijuna uređaja i to je rast od 1766 posto na godišnjoj razini.

Dell je treći i isporučio je 4,6 milijuna uređaja, što je 58 posto rasta u odnosu na 2,9 milijuna isporuka iz 2019. Na četvrtom mjestu je Acer s 4,3 milijuna isporuka i rastom od 43 posto na godišnjoj razini.

Kao što se vidi, Asus više nije među pet najvećih, istisnuo ga je Samsung. Ponajviše zahvaljujući posljednjem kvartalu prošle godine, tijekom kojeg je isporučio milijun uređaja i zabilježio na taj način godišnji rast od 630 posto.

Na kraju, treba spomenuti da je Chrome OS svojim rastom utjecao i na iOS, koji će se s vremenom morati pomiriti udjelom nižim od deset posto. Ali, Apple zapravo nije konkurent Chromebook uređajima, koji su bitno jeftiniji i direktno ulaze "u prostor" uređajima s Windows operativnim sustavima. Dakle, na Microsoftu je ili prepustiti taj segment Googleu ili nešto promijeniti u svoju korist.