Rast na kvartalnoj razini, pad na godišnjoj razini isporuka pametnih telefona

Rast na kvartalnoj razini, pad na godišnjoj razini isporuka pametnih telefona

Foto: DepositPhotos

Globalna isporuka pametnih telefona iznosila je ukupno 301,2 milijuna jedinica u trećem kvartalu 2022., prema Omdiji. To predstavlja smanjenje od 7,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali povećanje od 2,5 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Glavni proizvođači originalne opreme u Kini zabilježili su najveći negativni rast u usporedbi s prethodnom godinom, pri čemu su Xiaomi, Oppo Group, Vivo, Transsion i Realme zabilježili dvoznamenkasti pad isporuka. Ta je aktivnost bila vodeći uzrok ukupnog pada globalnih isporuka. Samsung ostaje na prvom mjestu s isporukama od 64,1 milijuna pametnih telefona u trećem kvartalu, što je povećanje od 3,0 posto u odnosu na drugo tromjesečje, ali pad od 7,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2021.

Apple je obično na drugom mjestu, a na prvo mjesto dolazi tek u četvrtom kvartalu svake godine s izdavanjem nove linije telefona. Ovo tromjesečje Apple smanjuje razliku, s 52,2 milijuna isporuka, povećanjem od 6,7 posto u odnosu na drugi kvartal i povećanjem od 2,6 posto u odnosu na 2021. Dominirajući premium tržištem, Appleov udio porastao je za gotovo dva postotna boda sa 15,6 posto u 3. kvartalu 21. na 17,3 posto u 3Q22. Isporuke iPhonea nastavile su rasti iz godine u godinu već osmo tromjesečje zaredom, od četvrtog tromjesečja 2020.

“Apple je bio bolji od šireg tržišta u trećem tromjesečju jer su njegovi potrošači obično lojalni kupci s visokim prihodima, te su kao takvi manje pogođeni trenutnom krizom troškova života od robnih marki srednje klase. Unatoč rastućim cijenama plina, inflaciji i nižem raspoloživom dohotku, čini se da su iPhonei otporniji; potrošači rade rezove negdje drugdje i pronalaze način da uštede dovoljno za nadogradnju na najnoviju generaciju iPhonea na način na koji to ne čine vlasnici telefona Samsung, Honor ili OnePlus,” rekla je Jusy Hong, viša voditeljica istraživanja u Omdiji.

S druge strane, veliki kineski proizvođači originalne opreme ne mogu se otresti pada koji su vidjeli u posljednjim kvartalima. Xiaomi, Oppo i Vivo, koji su zauzeli treće do peto mjesto u isporukama, zabilježili su pad od više od 20 posto u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal. Uspjeli su se malo oporaviti od ovoga, s Xiaomijevim isporukama koje su porasle za 2,8 posto u trećem kvartalu u usporedbi s drugim. Međutim, to nije dovoljno, budući da OEM još uvijek bilježi pad od 11,2 posto na godišnjoj razini, u usporedbi s istim razdobljem 2021. Oppo Grupa i vivo slijede sličan trend, pri čemu Oppo bilježi rast od 4,3 posto na kvartalnoj razini, ali pad od 18,9 posto, a vivo bilježi rast od 2 posto u odnosu na prethodni kvartal, ali pad od 22,4 posto.

Honor je otporniji od ostalih kineskih OEM-ova, bilježeći manji godišnji pad od ostalih od 2,1 posto. Isporuke Honora u trećem tromjesečju iznosile su ukupno 14,2 milijuna jedinica – što je najmanje od velikog procvata koji je Honor doživio u trećem tromjesečju 2021., iako je još uvijek znatno iznad prethodnih razina. Realme je zauzeo 8. mjesto, sa 13,6 milijuna jedinica. To je otprilike u skladu s prethodnim tromjesečjem, sa povećanjem od samo 1,5 posto u odnosu na drugi kvartal 2022. Motorola je pala na 9. mjesto s 11,4 milijuna jedinica, najmanje od trećeg kvartala 21. Ovo je pad od 10,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje i pad od 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. Huawei ponovno ulazi među 10 najboljih nakon što je zabilježio konstantno snažan rast u posljednja četiri kvartala. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, Huawei isporučuje gotovo 50 posto više, na 8,6 milijuna jedinica.

Još iz kategorije

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

28.11.2022.

Prekidi u najvećem pogonu Hon Hai Technology Groupa u Kini mogli bi ovaj mjesec smanjiti proizvodnju iPhonea za najmanje 30 posto, izvijestio je Reuters. Politika nulte borbe protiv COVID-19 u zemlji nedavno je izazvala široke prosvjede radnika.

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

28.11.2022.

Početkom Adventa globalni tehnološki brend HONOR u Hrvatskoj je snizio cijene svojih trenutačno najpopularnijih pametnih telefona te tako mnogima olakšao kupovinu darova ovih blagdana. Prepuni inovativnih značajki, s dugotrajnom baterijom i povoljnom cijenom, ovi pametni proizvodi nude pregršt naprednih rješenja za današnji digitalni način života te će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Donosimo pregled HONOR uređaja na božićnoj akciji za svačiji ukus i džep.

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

25.11.2022.

Nakon suradnje s Warner Brosom u sklopu projekta Batmobile, zagrebački start-up CircuitMess upravo je postigao novi veliki uspjeh. Otvorili su suradnju sa Sam’s clubom - podružnicom američkog Walmarta čiji predstavnici su prepoznali kvalitetu novog edukacijskog proizvoda Chatter 2.0 te ga naručili u 17,670 primjeraka. Vrijednost ove narudžbe je milijun i tristo dvadeset pet tisuća dolara.