Proizvodnja civilnih dronova utrostručiti će se kroz sljedećih 10 godina

Proizvodnja civilnih dronova utrostručiti će se kroz sljedećih 10 godina

Foto: DepositPhotos

Grupacija Teal predviđa da će se proizvodnja civilnih dronova diljem svijeta utrostručiti kroz sljedećih deset godina, a najveći pokretač tog rasta bit će UAS (Unmanned Aerial Systems), što se prvenstveno može zahvaliti sve većoj popularnosti komercijalnih aplikacija i činjenice da civilne vlasti usvajaju sustave za nove uloge.

"Temelji za ubrzani rast su postavljeni. Zahvaljujući tome sve je više investicija pa tehnološki giganti u sve većoj mjeri vide dronove kao dio njihove budućnosti pri poslovanju. Regulatori također popuštaju pa kriteriji koji se tiču korištenja dronova nisu više toliko strogi kao što su bili dosad. Ujedno, vlade se okreću prema UAS rješenjima za lakšu kontrolu granica i javne sigurnosti", kazao je Philip Finnegan, direktor za korporativnu analitiku u grupaciji Teal.

Što se brojki tiče, UAS proizvodnja će kroz sljedećih deset godina dosegnuti 88,3 milijarde američkih dolara. Kao što je rečeno, pokretači takvog rasta bit će tehnološki giganti, prvenstveno oni koji se bave zračnim prostorom, analizom podataka, poluvodičima i telekomunikacijama...

Još konkretnije, riječ je o kompanijama kao Intel, Qualcomm, Microsoft i Apple, koje su u startupe vezane za dronove uložile 455 milijuna dolara samo prošle godine, a od 2012. ukupno 2,6 milijardi dolara. Od toga, 67 posto tih startupa je s područja Sjedinjenih Američkih Država, a 15 posto ih je iz Kine. Europa je na tek devet posto, što govori i tko će biti lider na tržištu dronova, odnosno, analitici koja se bazira na njima.

Također, sva ova ulaganja ne tiču se samo hardvera nego prvenstveno softvera i usluga, što je iznimno bitno kako bi dronovi bili korisniji na raznim područjima, ne samo ovima koji su spomenuti. Jer, dronovi se mogu koristiti i u agrikulturi, što potvrđuje Japan svojim primjerom, ali još uvijek ga ne prate i drugi.

Još iz kategorije

Apple i Samsung nastavljaju s dominacijom na tržištu nosivih uređaja

Apple i Samsung nastavljaju s dominacijom na tržištu nosivih uređaja

19.11.2019. komentiraj

Tržište nosivih uređaja nastavilo se zahuktavati i kroz treći kvartal ove godine, što zorno pokazuju podaci koje je predočio Strategy Analytics. Ukupno, riječ je o 14,2 milijuna isporučenih uređaja, a očekivano je uvjerljivo prvi po tom pitanju Apple Watch s njih 6,8 milijuna i rastom od 51 posto na godišnjoj razini.

IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

19.11.2019. komentiraj

Globalno tržište pametnih telefona u trećem kvartalu ove godine zabilježilo je rast od 0,8 posto na godišnjoj i rast od 8,1 posto na kvartalnoj razini te završilo s ukupno 358,3 milijuna isporuka, a pritom su najviše profitirali Samsung i Huawei, dva najjača proizvođača na svijetu, navodi tako IDC u svom najnovijem izvješću.

Canon predstavlja svoja prva dva zum objektiva za 8K televizijske kamere

Canon predstavlja svoja prva dva zum objektiva za 8K televizijske kamere

18.11.2019. komentiraj

Canon Europe je predstavio dva nova objektiva za 8K televizijske  kamere opremljena 1,25-inčnim senzorima: terenski zum objektiv UHD-DIGISUPER 51 i prijenosni zum objektiv 7x10.7 KAS S. Razvoj novih zum objektiva za 8K televizijske kamere još je jedna potvrda Canonove izvrsnosti u optičkim tehnologijama. U prethodnih nekoliko godina u produkciji dokumentarnih filmova i prijenosima sportskih događaja širom svijeta počela se koristiti  8K oprema radi stvaranja i prijenosa videozapisa ultravisoke razlučivosti.