Proizvodnja civilnih dronova utrostručiti će se kroz sljedećih 10 godina

Proizvodnja civilnih dronova utrostručiti će se kroz sljedećih 10 godina

Foto: DepositPhotos

Grupacija Teal predviđa da će se proizvodnja civilnih dronova diljem svijeta utrostručiti kroz sljedećih deset godina, a najveći pokretač tog rasta bit će UAS (Unmanned Aerial Systems), što se prvenstveno može zahvaliti sve većoj popularnosti komercijalnih aplikacija i činjenice da civilne vlasti usvajaju sustave za nove uloge.

"Temelji za ubrzani rast su postavljeni. Zahvaljujući tome sve je više investicija pa tehnološki giganti u sve većoj mjeri vide dronove kao dio njihove budućnosti pri poslovanju. Regulatori također popuštaju pa kriteriji koji se tiču korištenja dronova nisu više toliko strogi kao što su bili dosad. Ujedno, vlade se okreću prema UAS rješenjima za lakšu kontrolu granica i javne sigurnosti", kazao je Philip Finnegan, direktor za korporativnu analitiku u grupaciji Teal.

Što se brojki tiče, UAS proizvodnja će kroz sljedećih deset godina dosegnuti 88,3 milijarde američkih dolara. Kao što je rečeno, pokretači takvog rasta bit će tehnološki giganti, prvenstveno oni koji se bave zračnim prostorom, analizom podataka, poluvodičima i telekomunikacijama...

Još konkretnije, riječ je o kompanijama kao Intel, Qualcomm, Microsoft i Apple, koje su u startupe vezane za dronove uložile 455 milijuna dolara samo prošle godine, a od 2012. ukupno 2,6 milijardi dolara. Od toga, 67 posto tih startupa je s područja Sjedinjenih Američkih Država, a 15 posto ih je iz Kine. Europa je na tek devet posto, što govori i tko će biti lider na tržištu dronova, odnosno, analitici koja se bazira na njima.

Također, sva ova ulaganja ne tiču se samo hardvera nego prvenstveno softvera i usluga, što je iznimno bitno kako bi dronovi bili korisniji na raznim područjima, ne samo ovima koji su spomenuti. Jer, dronovi se mogu koristiti i u agrikulturi, što potvrđuje Japan svojim primjerom, ali još uvijek ga ne prate i drugi.

Još iz kategorije

Odgovor Googleovu Playu je Huawei AppGallery

Odgovor Googleovu Playu je Huawei AppGallery

25.02.2020. komentiraj

Postupno širenje dostupnosti 5G podrazumijeva revolucionarno mobilno iskustvo. Korisnici sve više koriste niz različitih uređaja u raznim uvjetima, dok su mobilne aplikacije ključne za bogatiji doživljaj povezanosti. Huawei vjeruje da će potražnja za pametnijim aplikacijama samo rasti i pritom želi biti među prvima koju će omogućiti ovu snažnu promjenu.

Huawei predstavio niz novih 5G proizvoda

Huawei predstavio niz novih 5G proizvoda

24.02.2020. komentiraj

Huawei Consumer Business Grupa (CBG) održala je virtualno predstavljanje novih proizvoda u Barceloni, tijekom kojeg je predstavila niz novih 5G proizvoda te strategiju koja demonstrira njihove mogućnosti. Ključni predstavljeni proizvodi su: HUAWEI Mate Xs, najnoviji sklopivi uređaj kojeg odlikuje vrhunski hardware i software, HUAWEI MatePad Pro 5G, 5G tablet koji nudi premium iskustvo u svim uvjetima, HUAWEI Wi-Fi AX3 i HUAWEI 5G CPE Pro 2 su dva rješenja za povezivanje s Wi-Fi 6+ koji nude brzu povezivost. Uz to, Huawei je predstavio i niz novih HUAWEI MateBook laptopa, koje pokreće 10. Generacija Intel® Core procesora te Windows operativni sustav.

Stižu novi LG pametni telefoni

Stižu novi LG pametni telefoni

22.02.2020. komentiraj

LG Electronics (LG) najavljuje liniju pametnih telefona iz serije K za 2020. godinu - K61, K51S i K41S – svi su dizajnirani da pruže prvoklasno iskustvo korisnicima te nude poboljšane kamere, multimedijske funkcije i performanse uz povoljnu cijenu. „Novi pametni telefoni naslijedili su napredne značajke koje su prvi put predstavljene kod LG-evih premium pametnih telefona, a ova tri modela predstavljaju odličan izbor čak i na današnjem jako kompetitivnom tržištu“, ističu iz LG-a.