Proizvodnja civilnih dronova utrostručiti će se kroz sljedećih 10 godina

Proizvodnja civilnih dronova utrostručiti će se kroz sljedećih 10 godina

Foto: DepositPhotos

Grupacija Teal predviđa da će se proizvodnja civilnih dronova diljem svijeta utrostručiti kroz sljedećih deset godina, a najveći pokretač tog rasta bit će UAS (Unmanned Aerial Systems), što se prvenstveno može zahvaliti sve većoj popularnosti komercijalnih aplikacija i činjenice da civilne vlasti usvajaju sustave za nove uloge.

"Temelji za ubrzani rast su postavljeni. Zahvaljujući tome sve je više investicija pa tehnološki giganti u sve većoj mjeri vide dronove kao dio njihove budućnosti pri poslovanju. Regulatori također popuštaju pa kriteriji koji se tiču korištenja dronova nisu više toliko strogi kao što su bili dosad. Ujedno, vlade se okreću prema UAS rješenjima za lakšu kontrolu granica i javne sigurnosti", kazao je Philip Finnegan, direktor za korporativnu analitiku u grupaciji Teal.

Što se brojki tiče, UAS proizvodnja će kroz sljedećih deset godina dosegnuti 88,3 milijarde američkih dolara. Kao što je rečeno, pokretači takvog rasta bit će tehnološki giganti, prvenstveno oni koji se bave zračnim prostorom, analizom podataka, poluvodičima i telekomunikacijama...

Još konkretnije, riječ je o kompanijama kao Intel, Qualcomm, Microsoft i Apple, koje su u startupe vezane za dronove uložile 455 milijuna dolara samo prošle godine, a od 2012. ukupno 2,6 milijardi dolara. Od toga, 67 posto tih startupa je s područja Sjedinjenih Američkih Država, a 15 posto ih je iz Kine. Europa je na tek devet posto, što govori i tko će biti lider na tržištu dronova, odnosno, analitici koja se bazira na njima.

Također, sva ova ulaganja ne tiču se samo hardvera nego prvenstveno softvera i usluga, što je iznimno bitno kako bi dronovi bili korisniji na raznim područjima, ne samo ovima koji su spomenuti. Jer, dronovi se mogu koristiti i u agrikulturi, što potvrđuje Japan svojim primjerom, ali još uvijek ga ne prate i drugi.

Još iz kategorije

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

18.08.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je sljedeći korak u svom dugoročnom, strateškom partnerstvu s Microsoftom, koje će donijeti besprijekorna iskustva na svim uređajima, aplikacijama i uslugama. Počevši od ekskluzivnih Microsoftovih integracija u novom Galaxy Note10, korisnici će sada imati jednostavan način nesmetanog rada između pametnog telefona i računala, dok Galaxy Book S uvodi sasvim novo iskustvo svojom beskompromisnom mobilnošću i performansama sljedeće generacije. Donoseći najbolje za platforme Galaxy i Windows, ovo će se partnerstvo i dalje širiti kako bi Samsung i Microsoft svojim korisnicima omogućili bogato mobilno iskustvo u eri 5G mreže.