NAPOKON SE I TO DOGODILO

Preokret na europskom tržištu pametnih telefona

Preokret na europskom tržištu pametnih telefona
Depositphotos

Isporuke pametnih telefona u Europi (bez Rusije) pale su za 6 posto na godišnjoj razini na 32 milijuna u trećem kvartalu 2023., prema Canalysu. Iako je Q3 obilježio deseti uzastopni kvartal godišnjeg pada, postoje znakovi povećanja potražnje kako se približavamo 2024.

U tablici poretka dobavljača, Samsung je zadržao prvo mjesto s 35 posto tržišnog udjela, unatoč padu isporuka za 6 posto na godišnjoj razini. Apple je zauzeo drugo mjesto s udjelom od 22 posto i padom od 13 posto, djelomično kompenziranim dobrim performansama iPhonea 15.

"Okruženje izazovne potražnje posebno je utjecalo na Apple i Samsung u trećem tromjesečju, unatoč lansiranju njihovih proizvoda", rekao je Runar Bjørhovde, analitičar u Canalysu. "Općenito gledano, performanse Samsunga i Applea pokazuju otpornu potražnju za najnovijim premium uređajima, čak iako se vrhunski segment počeo smanjivati."

"Iza prva dva, tržišna situacija počela se poboljšavati jer je većina dobavljača uzastopno rasla u trećem tromjesečju", rekao je Brandon Gurney, istraživački analitičar u Canalysu. “Potražnja je još uvijek ograničena u niskom do srednjem razredu, ali Samsungov pomak s niskog razreda stvorio je prilike za dobavljače. Xiaomi je završio treći na tablici poretka s istim godišnjim rastom, što je poboljšanje nakon šest uzastopnih kvartala pada. Motorola je nastavila napredovati u Europi i povećala svoje isporuke za 30 posto na godišnjoj razini kako bi postigla svoje najbolje kvartalne rezultate kao dio Lenova. TCL je zaokružio prvih pet, s rastom od 5 posto na godišnjoj razini na 0,8 milijuna jedinica.”

“Iako će cijela 2023. godina isporučiti najmanji broj isporuka pametnih telefona u više od desetljeća, postoje znakovi poboljšanja tržišta kako se približavamo 2024.”, rekao je Bjørhovde. “Canalys predviđa da će tržište porasti za 4 posto u 2024. Ciklus osvježavanja uređaja srednje klase kupljenih 2020. i 2021. trebao bi pružiti priliku dobavljačima u prvoj polovici godine. Ostatak ove godine ostaje važan za dobavljače koji žele iskoristiti svoje rezultate u 2023., započeti 2024. s pozitivnim zamahom i očistiti zalihe kanala prije lansiranja novih proizvoda u prvoj polovici 2024. Ipak, profitabilnost je ključna za sve igrače, a potrošači bi stoga trebali biti svjesni povremenih lažnih popusta usred intenzivne konkurencije cijena i popusta.”