Porast isporuka pametnih satova za 13 posto

Porast isporuka pametnih satova za 13 posto

Svjetsko tržište pametnih satova zabilježilo je 13 posto više isporuka u prvom kvartalu ove godine nego tijekom istog razbolja lani, navodi u izvješću Counterpoint Research. Te dobre vijesti malo olakšavaju one lošije o padu od 24 posto na kvartalnoj razini.

Ali, bez obzira na takvu situaciju, Xiaomi je zabilježio rekordan broj isporuka i porastao za 69 posto na godišnjoj razini. Udio na tržištu mu je zbog toga pet posto u odnosu na 3,4 posto iz prvog kvartala 2021. Ali, treba znati i da njegovi uređaji u prosjeku vrijede manje od stotinu američkih dolara.

Istovremeno, Apple, čiji uređaji vrijede nekoliko stotina dolara, još uvijek je uvjerljivo prvi te bilježi 36,1 posto udjela na tržištu. Prošle godine u isto vrijeme bio je na 35,9 posto. Ukupno, zbog odlične prodaje Apple Watch 7 modela, bilježi se rast od 14 posto na godišnjoj razini.

Samsung je drugi s 46 posto rasta i udjelom od 10,1 posto, što je osjetno bolje od 7,1 posto iz prošle godine. Dakle, polako Apple dobiva dostojnu konkurenciju. Zanimljivo, iako ne bilježi rast ni pad isporuka, Huawei je treći i čini 7,2 posto udjela. Ipak, prošle je godine činio 8,1 posto.

Iznimno jak je i Garmin s četiri posto udjela. Riječ je o kompaniji čiji uređaji u prosjeku koštaju 500 dolara i po prihodima je stoga na trećem mjestu. Amazfit je odmah iza Garmina s udjelom od četiri posto, ali ima izniman potencijal jer se modeli GTR 3 i GTS 3 tek trebaju probiti van granica Kine.

Googleov Fitbit još se muči zbog unutarnje reorganizacije i čini 2,7 posto udjela. Zato nije bilo novih modela ni tranzicije prema Wear OS, što znači da Fitbit može u narednom periodu ići samo prema gore.

Iako su nosivi uređaji u cijelosti pali za tri posto, prvenstveno zbog lošije prodaje pametnih narukvica, satovi su segment koji se suvereno održava "iznad vode".

Još iz kategorije

Huawei postao vrlo poželjan potrošački brend

Huawei postao vrlo poželjan potrošački brend

30.06.2022.

Huawei je poznat po svom širokom portfelju uređaja koji će sada postati još veći i ugodniji, rekao je u intervjuu za ICTbusiness.info Xu Dong, direktor Huawei Consumer Business Group za Hrvatsku.

Potražnja za premium pametnim telefonima u padu od 8 posto, dominira Apple

Potražnja za premium pametnim telefonima u padu od 8 posto, dominira Apple

29.06.2022.

Tržište premium pametnih telefona, na koje spadaju svi s cijenom od minimalno 400 američkih dolara, doživjelo je pad od osam posto na godišnjoj razini tijekom prvog kvartala ove godine, ali svejedno je i to bolji rezultat od ukupnog pada tržišta pametnih telefona od deset posto, navodi Counterpoint Research.

Ugašeni iPhone je zlatni rudnik za hakere

Ugašeni iPhone je zlatni rudnik za hakere

29.06.2022.

Stručnjaci s njemačkog tehnološkog sveučilišta Darmstadt otkrili su da je iPhone ranjiv na kibernetičke napade čak i kad je isključen. Jer, i u tom stanju svih 24 sata aktivni su bežični čipovi, što uključuje bluetooth, NFC i UWB.