Pad tržišta pametnih telefona omogućit će Huaweiu da u potpunosti pretekne Apple

Pad tržišta pametnih telefona omogućit će Huaweiu da u potpunosti pretekne Apple

Foto: Screenshot / Youtube

Tržište pametnih telefona u 2019. godini moglo bi doživjeti podosta turbulencija s obzirom da TrendForce prognozira pad broja isporuka za 3,3 posto u odnosu na 2018., osim ako se ne nastavi trgovinski rat Sjedinjenih Američkih Država i Kine pa pad bude do pet posto.

Kao i uvijek, kad se dogodi krizna situacija, imamo pobjednike i imamo gubitnike, što su u ovom slučaju Apple i Huawei. Jer, u tih ukupnih 1,41 milijardu očekivanih isporuka zajedno između 25 i 30 posto čine ove dvije megakompanije, s tim da bi kineska trebala zauzeti drugo, a američka treće mjesto. Dokaz je to da se više gubi izbivanjem s kineskog nego američkog tržišta i za daljnji trgovinski rat to bi trebalo ponuditi jasnije smjernice.

Zapravo, ništa novo nije vidjeti Huawei na drugom mjestu jer tamo se nalazio većinu 2018. godine. Primjerice, prema podacima o prodaji pametnih telefona iz trećeg kvartala prošle godine, Huawei je dosegnuo brojku isporuka od 54,2 milijuna i udjelom od 15,8 posto, dok je trećeplasirani Apple na 41,3 milijuna i udjelu od 12,1 posto. Za četvrti kvartal još nema brojki, ali Apple se vratio na drugo mjesto.

Također, iako je Samsung prvi s udjelom od 20,9 posto i 71,5 milijuna isporuka, doživio je pad od 10,4 posto, što je zabrinjavajuća situacija kad se vidi da je Huawei porastao za 40,9 posto, a četvrti Xiaomi za 48,8 posto sa svojih 31,9 milijuna isporuka, ali i udjelom od 9,3 posto.

Takav uspjeh Huaweija može se zahvaliti iznimno popularnoj P20 i Nova seriji jer ljudima su pristupačni, moćni su u hardverskom smislu, kvalitetni u softverskom, ali imaju i neke zgodne dodatke - kao kamera kakvoj se konkurencija može nakloniti i dual SIM karticu.

Ipak, kineski velikan mora paziti, domaće mu je tržište oslabilo te će samim time on sam osjetiti probleme. Čini se da to čini uspješno jer na tržištima u razvoju preuzima primat i nalazi se ili samo iza Samsunga ili čak ispred njega. Dakle, Apple je taj koji mora mijenjati strategiju.

Međutim, problemi s kojima je suočen Huawei kada je riječ o mrežnoj tehnologiji za 5G vrlo brzo bi mogli postati problem i na tržištu pametnih telefona stoga neki analitičari potiho najavljuju kako će se Huawei uskoro suočiti s velikim problemom i na tržištu pametnih telefona.

Još iz kategorije

Samsungov Galaxy Note10 i Note10+ stigli u Hrvatsku

Samsungov Galaxy Note10 i Note10+ stigli u Hrvatsku

25.08.2019. komentiraj

Nakon službenog predstavljanja u New Yorku, Samsung Galaxy Note10 i Note10+ pametni uređaji predstavljeni su premijerno i u Hrvatskoj, a cjenovno se kreću do 7400 do 9300 kuna. Galaxy Note10, nova serija vrhunskih pametnih telefona koja spaja elegantan i tanak dizajn s moćnim značajkama performansi i produktivnosti, korisnicima omogućuje da maksimalno iskoriste svaki trenutak.

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

24.08.2019. komentiraj

Ovogodišnji Gamescom u Koelnu Samsung Electronics iskoristio je za predstavljanje novog gaming monitora oznake CRG5. To je, kako tvrde u Saumsungu, posljednji u seriji Samsung zakrivljenih gaming monitora. Gamescom, najveći svjetski gaming sajam, važan je događaj za Samsung na kojem prikazuju svoju najnoviju gaming tehnologiju. Osim CRG5, posjetitelji gamescoma su mogli iskusiti i druge Samsungove inovacije u polju gaming monitora, uključujući Space Gaming Monitor (SR75Q) i Super Ultra-wide CRG9 49”, ističu iz ovog korejskog proizvođača.

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.