Pad tržišta pametnih telefona omogućit će Huaweiu da u potpunosti pretekne Apple

Pad tržišta pametnih telefona omogućit će Huaweiu da u potpunosti pretekne Apple

Foto: Screenshot / Youtube

Tržište pametnih telefona u 2019. godini moglo bi doživjeti podosta turbulencija s obzirom da TrendForce prognozira pad broja isporuka za 3,3 posto u odnosu na 2018., osim ako se ne nastavi trgovinski rat Sjedinjenih Američkih Država i Kine pa pad bude do pet posto.

Kao i uvijek, kad se dogodi krizna situacija, imamo pobjednike i imamo gubitnike, što su u ovom slučaju Apple i Huawei. Jer, u tih ukupnih 1,41 milijardu očekivanih isporuka zajedno između 25 i 30 posto čine ove dvije megakompanije, s tim da bi kineska trebala zauzeti drugo, a američka treće mjesto. Dokaz je to da se više gubi izbivanjem s kineskog nego američkog tržišta i za daljnji trgovinski rat to bi trebalo ponuditi jasnije smjernice.

Zapravo, ništa novo nije vidjeti Huawei na drugom mjestu jer tamo se nalazio većinu 2018. godine. Primjerice, prema podacima o prodaji pametnih telefona iz trećeg kvartala prošle godine, Huawei je dosegnuo brojku isporuka od 54,2 milijuna i udjelom od 15,8 posto, dok je trećeplasirani Apple na 41,3 milijuna i udjelu od 12,1 posto. Za četvrti kvartal još nema brojki, ali Apple se vratio na drugo mjesto.

Također, iako je Samsung prvi s udjelom od 20,9 posto i 71,5 milijuna isporuka, doživio je pad od 10,4 posto, što je zabrinjavajuća situacija kad se vidi da je Huawei porastao za 40,9 posto, a četvrti Xiaomi za 48,8 posto sa svojih 31,9 milijuna isporuka, ali i udjelom od 9,3 posto.

Takav uspjeh Huaweija može se zahvaliti iznimno popularnoj P20 i Nova seriji jer ljudima su pristupačni, moćni su u hardverskom smislu, kvalitetni u softverskom, ali imaju i neke zgodne dodatke - kao kamera kakvoj se konkurencija može nakloniti i dual SIM karticu.

Ipak, kineski velikan mora paziti, domaće mu je tržište oslabilo te će samim time on sam osjetiti probleme. Čini se da to čini uspješno jer na tržištima u razvoju preuzima primat i nalazi se ili samo iza Samsunga ili čak ispred njega. Dakle, Apple je taj koji mora mijenjati strategiju.

Međutim, problemi s kojima je suočen Huawei kada je riječ o mrežnoj tehnologiji za 5G vrlo brzo bi mogli postati problem i na tržištu pametnih telefona stoga neki analitičari potiho najavljuju kako će se Huawei uskoro suočiti s velikim problemom i na tržištu pametnih telefona.

Još iz kategorije

Brojni noviteti za kućnu zabavu iz Panasonica

Brojni noviteti za kućnu zabavu iz Panasonica

23.02.2019. komentiraj

Panasonic je sredinom veljače najavio veći broj uređaja iz audio video segmenta koji će se uskoro pojaviti na tržištu. Riječ je o televizorima, slušalicama, kućnim audio sustavima te Blu-ray playerima.

MWC 2019: Hangar18 u Barceloni predstavlja nove uređaje unutar NOA branda

MWC 2019: Hangar18 u Barceloni predstavlja nove uređaje unutar NOA branda

23.02.2019. komentiraj

NOA već treću godinu sudjeluje na najvećem svjetskom sajmu mobilnih tehnologija, Mobile World Congress koji se održava u Barceloni. Uz već najavljenu novu F seriju pametnih uređaja temeljenu na AI te ostale pametne telefone, predstavit će i NOA Vision televizore, NOA tablete, dodatnu opremu NOAline te nove modele iz RUGGED serije.

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

22.02.2019. komentiraj

Kineski proizvođači pametnih telefona iznimno su moćni i to nije nikakva tajna, ali svejedno impresioniraju brojke kao one posljednje o stanju na europskom tržištu, gdje skoro pa trećinu udjela čine upravi kineski proizvođači. Konkretnije, riječ je o 32 posto, a sve zahvaljujući kompanijama kao Huawei, Oppo i Xiaomi.