Pad tržišta pametnih telefona omogućit će Huaweiu da u potpunosti pretekne Apple

Pad tržišta pametnih telefona omogućit će Huaweiu da u potpunosti pretekne Apple

Foto: Screenshot / Youtube

Tržište pametnih telefona u 2019. godini moglo bi doživjeti podosta turbulencija s obzirom da TrendForce prognozira pad broja isporuka za 3,3 posto u odnosu na 2018., osim ako se ne nastavi trgovinski rat Sjedinjenih Američkih Država i Kine pa pad bude do pet posto.

Kao i uvijek, kad se dogodi krizna situacija, imamo pobjednike i imamo gubitnike, što su u ovom slučaju Apple i Huawei. Jer, u tih ukupnih 1,41 milijardu očekivanih isporuka zajedno između 25 i 30 posto čine ove dvije megakompanije, s tim da bi kineska trebala zauzeti drugo, a američka treće mjesto. Dokaz je to da se više gubi izbivanjem s kineskog nego američkog tržišta i za daljnji trgovinski rat to bi trebalo ponuditi jasnije smjernice.

Zapravo, ništa novo nije vidjeti Huawei na drugom mjestu jer tamo se nalazio većinu 2018. godine. Primjerice, prema podacima o prodaji pametnih telefona iz trećeg kvartala prošle godine, Huawei je dosegnuo brojku isporuka od 54,2 milijuna i udjelom od 15,8 posto, dok je trećeplasirani Apple na 41,3 milijuna i udjelu od 12,1 posto. Za četvrti kvartal još nema brojki, ali Apple se vratio na drugo mjesto.

Također, iako je Samsung prvi s udjelom od 20,9 posto i 71,5 milijuna isporuka, doživio je pad od 10,4 posto, što je zabrinjavajuća situacija kad se vidi da je Huawei porastao za 40,9 posto, a četvrti Xiaomi za 48,8 posto sa svojih 31,9 milijuna isporuka, ali i udjelom od 9,3 posto.

Takav uspjeh Huaweija može se zahvaliti iznimno popularnoj P20 i Nova seriji jer ljudima su pristupačni, moćni su u hardverskom smislu, kvalitetni u softverskom, ali imaju i neke zgodne dodatke - kao kamera kakvoj se konkurencija može nakloniti i dual SIM karticu.

Ipak, kineski velikan mora paziti, domaće mu je tržište oslabilo te će samim time on sam osjetiti probleme. Čini se da to čini uspješno jer na tržištima u razvoju preuzima primat i nalazi se ili samo iza Samsunga ili čak ispred njega. Dakle, Apple je taj koji mora mijenjati strategiju.

Međutim, problemi s kojima je suočen Huawei kada je riječ o mrežnoj tehnologiji za 5G vrlo brzo bi mogli postati problem i na tržištu pametnih telefona stoga neki analitičari potiho najavljuju kako će se Huawei uskoro suočiti s velikim problemom i na tržištu pametnih telefona.

Još iz kategorije

Apple i Samsung nastavljaju s dominacijom na tržištu nosivih uređaja

Apple i Samsung nastavljaju s dominacijom na tržištu nosivih uređaja

19.11.2019. komentiraj

Tržište nosivih uređaja nastavilo se zahuktavati i kroz treći kvartal ove godine, što zorno pokazuju podaci koje je predočio Strategy Analytics. Ukupno, riječ je o 14,2 milijuna isporučenih uređaja, a očekivano je uvjerljivo prvi po tom pitanju Apple Watch s njih 6,8 milijuna i rastom od 51 posto na godišnjoj razini.

IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

19.11.2019. komentiraj

Globalno tržište pametnih telefona u trećem kvartalu ove godine zabilježilo je rast od 0,8 posto na godišnjoj i rast od 8,1 posto na kvartalnoj razini te završilo s ukupno 358,3 milijuna isporuka, a pritom su najviše profitirali Samsung i Huawei, dva najjača proizvođača na svijetu, navodi tako IDC u svom najnovijem izvješću.

Canon predstavlja svoja prva dva zum objektiva za 8K televizijske kamere

Canon predstavlja svoja prva dva zum objektiva za 8K televizijske kamere

18.11.2019. komentiraj

Canon Europe je predstavio dva nova objektiva za 8K televizijske  kamere opremljena 1,25-inčnim senzorima: terenski zum objektiv UHD-DIGISUPER 51 i prijenosni zum objektiv 7x10.7 KAS S. Razvoj novih zum objektiva za 8K televizijske kamere još je jedna potvrda Canonove izvrsnosti u optičkim tehnologijama. U prethodnih nekoliko godina u produkciji dokumentarnih filmova i prijenosima sportskih događaja širom svijeta počela se koristiti  8K oprema radi stvaranja i prijenosa videozapisa ultravisoke razlučivosti.