Nosivi uređaji

Pad tržišta nosivih uređaja pod pritiskom krize

Pad tržišta nosivih uređaja pod pritiskom krize

Globalne isporuke nosivih uređaja pale su za 18,9 posto na godišnjoj razini u četvrtom kvartalu 2022. (4Q22) na 138,7 milijuna jedinica, prema IDC-u. Isporuke za cijelu 2022. godinu pale su za 7,7 posto u usporedbi s 2021., označavajući prvu godinu pada za kategoriju zbog izazovnih makroekonomskih uvjeta i teških usporedbi sa snažnim rezultatima iz 2021. Unatoč padu, ukupne isporuke od 492,1 milijuna jedinica u 2022. bili znatno iznad razina iz 2020. i 2019. godine.

Sve zemljopisne regije osim Azije/Pacifika (isključujući Japan i Kinu) (APeJC) te Bliskog istoka i Afrike (MEA) doživjele su pad isporuka nosivih uređaja tijekom cijele 2022. godine u odnosu na prethodnu godinu. APeJC i MEA, poput mnogih novih tržišta unutar regija, i dalje su nedovoljno probijena i tek se moraju suočiti s ekstremnim razinama inflacije kakve su zabilježena na drugim tržištima.

Među različitim vrstama proizvoda, pametni satovi porasli su 9,4 posto tijekom 2022., dosegnuvši rekord svih vremena od 148,6 milijuna jedinica s Appleom na čelu. Huawei i Samsung zauzeli su drugu i treću poziciju na podtržištu pametnih satova, dok su indijski Nexxbase i Fire-Boltt zaokružili globalnih top 5 zahvaljujući svojim vrijednosno orijentiranim proizvodima prodanim unutar Indije. Slušni uređaji, najveća kategorija nosivih uređaja, smanjili su se za gotovo 10 posto jer je 2021. pružila teške usporedbe iz godine u godinu, dok su narukvice, treća najveća kategorija, također nastavile bilježiti pad isporuka zbog konkurencije pametnih satova.

"S obzirom na teško ekonomsko okruženje potražnja potrošača razumljivo je usporila", rekao je Jitesh Ubrani, voditelj istraživanja za IDC Mobility and Consumer Device Trackers.

"Dostupnost jeftinijih opcija kao dijela njihovog portfelja jedan je od načina na koji dobavljači mogu pomoći u poticanju potražnje u nadolazećim kvartalima. Osim toga, ponude zamjene, opcije financiranja i usluge pretplate također će igrati ključnu ulogu u održavanju profitabilnosti, a također donoseći vrijednost potrošačima“, pojašnjava Ubrani.

"U protekle dvije godine zabilježen je snažan rast svjetskog tržišta nosivih uređaja, a pad 2022. je ono što se događa nakon što se potražnja zadovolji", rekao je Ramon T. Llamas, direktor istraživanja za mobilne uređaje i AR/VR pri IDC-u.

"Dobro je to što će korisnici s vremenom zamijeniti svoje uređaje i to će vratiti tržište na pravi put rasta. Ovdje će biti tvrtke sa širokim izborom uređaja s različitim skupovima značajki, cijenama i ekosustavom izgrađenim oko njih nagrađen kada se rast vrati“, zaključuje Llamas.