Velika borba

Odlična pozicija za Apple i zauzeo čak 8 od 10 mjesta među najprodavanijim pametnim telefonima

Odlična pozicija za Apple i zauzeo čak 8 od 10 mjesta među najprodavanijim pametnim telefonima

Prošla 2022. godina za Apple je bila odlična jer je postao prvi brend koji je zauzeo osam mjesta na popisu 10 najprodavanijih pametnih telefona, prema Counterpoint Researchu. Preostala dva mjesta zauzeo je Samsung. Lista prvih 10 pridonijela je 19 posto ukupne globalne prodaje pametnih telefona u 2022., jednako kao i 2021.

Appleov iPhone 13 bio je najprodavaniji pametni telefon 2022. godine, s udjelom od 28 posto u prodaji iPhonea. Bio je to najprodavaniji pametni telefon na velikim tržištima kao što su Kina, SAD, UK, Njemačka i Francuska. Nadalje, iPhone 13 je ostao pametni telefon broj jedan svakog mjeseca od lansiranja u rujnu 2021. do kolovoza 2022. Smanjenje cijena nakon lansiranja serije iPhone 14 dodatno je potaknulo prodaju iPhonea 13 na tržištima u razvoju. Prodaja iPhonea 13 bila je dva puta veća od prodaje iPhonea 13 Pro Max, drugog najprodavanijeg pametnog telefona u 2022.

Po prvi put, Pro Max varijanta serije iPhonea potaknula je više volumena od svojih Pro i osnovnih modela u 2022. To je pomoglo iPhoneu 14 Pro Max da zauzme treće mjesto na popisu 2022. Bio je to najprodavaniji model pametnog telefona u rujnu, listopadu i studenom 2022. U prodaji iPhonea 14 Pro Max prednjačili su korisnici koji su ga prvi usvojili i oni koji su nadogradili na višu verziju iPhonea. Velika poboljšanja u seriji iPhone 14 Pro, poput dinamičkog otoka i bržeg procesora, čine je privlačnijom jer je osnovni model gotovo identičan modelu iz prethodne godine.

iPhone 12, najprodavaniji pametni telefon 2021., bio je najstariji model među 10 najboljih za 2022. Njegova prodaja ostala je snažna u SAD-u, Japanu i Kini. Smanjenje cijena sa svake godine lansiranjem novog iPhonea povećalo je njegovu vrijednost, dok je njegova 5G sposobnost također igrala važnu ulogu. iPhone SE 2022, među najkompaktnijim telefonima u industriji, zauzeo je deseto mjesto. Kao i njegov prethodnik, uspio se dobro prodati u Japanu.

Samsung je sa svojim početnim modelima Galaxy A13 i Galaxy A03 zauzeo dva mjesta na listi (četvrto i deseto), jedno više nego prethodne godine. Ova dva modela bili su jedini LTE pametni telefoni koji su se našli na popisu. Regionalni doprinos ovih modela bio je ravnomjerniji nego u slučaju iPhonea. Nudeći atraktivne specifikacije za svoju cijenu (<250 dolara), Galaxy A13, kao i njegov prethodnik, nastavio je raditi dobro. Njegovoj prodaji najviše su pridonijele Karibi i Latinska Amerika (CALA), a zatim Indija. Galaxy A03 bio je najpristupačniji pametni telefon na popisu i jedini koji pokreće UNISOC. Pametni telefon pokazao se dobro u regijama u razvoju kao što su CALA i Bliski istok i Afrika (MEA).

Counterpoint Research vjeruje da će se udio 10 najboljih pametnih telefona povećati 2023. jer se brendovi usredotočuju na čišćenje zaliha i optimiziranje svojih lansiranja. Također očekuju da brendovi nastave smanjivati svoje portfelje 2023. kako bi smanjili kanibalizaciju. Broj aktivnih modela pametnih telefona na globalnom tržištu već je pao s više od 4200 u 2021. na oko 3600 u 2022. U isto vrijeme, robne marke će se usredotočiti na premiumizaciju svojih portfelja kako bi preveli količine u profitabilnost.